Lago di Bolsena (Boldena-tó)
2012. április 19. írta: Goviatravel

Lago di Bolsena (Boldena-tó)

 

Aki a Viterbótól nem messze, a Lazio északi részén elterülő Bolsena-tóhoz érkezik, az a történelemmel találkozik. És nem csak az etruszkok és a latinok régészeti emlékeivel ( a Vulsinónak is hívott tó mentén az őskorban a villanovai, majd az etruszk és még később a római civilizáció követte egymást). De egy hajdani történelemmel is, melyben az ősi elemek, a tűz, a föld, a levegő és a víz játssza a főszerepet. A világ eredetét magyarázótörténettel. Mert itt állt ezer és ezer évvel ezelőtt egy tűzhányó, egy hatalmas katasztrófa okozója: többszöri és mindent elsöprő  kitörések után a vulkán összeomlott és egy feneketlen katlan keletkezett a helyén, melyet lassan feltöltött a víz.

A Lago di Bolsena, Európa legnagyobb vulkáni eredetű tava így született.

Itt a történelem, a letűnt idők visszhangja hallható. A legfontosabb villanovai, majd etruszk települések nevei a mostani Capodimontétől két kilométerre nyugatra elhelyezkedő Visentium és Velsna, melyeta rómaiak Volsiniinak, majd Bolsenának neveztek.

A barbárok betörése után az egyház és a római nemesség, köztük  a Farnese család sorsakötődött etájhoz.

A termékeny partokon tölgyfa- és gesztenyeerdők váltakoznak a szőlőtőkékkel, olajfaligetekkel.

A víztükröt egy 60 kilométeres úton lehet körüljárni és innen csodálatos kilátás nyílik közvetlenül a tóra.

A tó számtalan vándormadarat fogad be. A halászok, legyenek madarak vagy emberek, bő zsákmányban reménykedhetnek itt: találnak anguillát, mely ízét már a rómaiak is értékelték, és mely Dante " Isteni színjátéká"-ban is helyet kapott, marénát, csukát, sügért, pisztrángot, pontyot és cigányhalat. A halászok régi időktől fogva ugyanolyan csónakot használnak, az evezők  nem szimmetrikusak és az ember lábon állva evez: az elülső evező csak hajt,míg a hátsó irányítja isa csónakot.

Itt lehet megfigyelni a vízszint hirtelen megváltozásának természeti jelenségét, a "sassé"-t; míg a  tenger esetében ez kiszámítható, itt ez teljesen váratlanul következik be a légnyomás és a szelek hatására.

Egy másik, gyakoribb és jobban érzékelhető  jelenség a szabálytalan hullámzás: nehéz megmagyarázni az okát annak, hogy egyszerre csak egy hatalmas hullám keletkezik, mely gyorsan halad a part felé (szerencsére nem okoz kárt).

Mindenhol várnak a történelmi emlékekben gazdag települések: a parton és a Volsini-hegyek  lejtőin:

a legszebb kilátást nyújtó terület Bolsenától Montefiasconéig, Marta a dolgos halászfalu, a tóbanyúló földnyelven elterülő Capodimonte,

a lávakő alapokra épült Grandoli a vulkán szélén álló elegáns palazzo Farnese-vel   (XVI. század),

a középkori alaprajzáról híres Grotte di Castro, a settecento csodálatos gyöngye San Lorenzo Nuovo.

Tuscania, mai nevén Vitrebo az etruszk kultúra bölcsője: ennek nyomát őrzik Vulci, San Giovenale, Norchia, Corchiano, Castel d'Assuo, Tarquina-a tizenkét etruszk város egyik legjelentősebbje,- valamint Tuscania.

A múlt és a jelen nyomain kívül a Bolsano-tóhoz érkező turista az ételkülönlegességeket is megkóstolhatja: a tipikus első fogásokat, húsokat és halakat, zöldségeket és juhsajtot, a kitűnő borokat, például a montefiasconei Est Est Est nevűt, valamint az olívaolajat.

A legjobb utazási ajánlatok egy helyen: GOVIA Travel.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr7412465241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utazo@gmail.com 2017.04.28. 21:11:17

Szuper ez a blog! Kár, hogy ritkán írsz bele
süti beállítások módosítása