Ínyenc falatok Portugáliában + tÚTti tipp
2017. május 15. írta: Goviatravel

Ínyenc falatok Portugáliában + tÚTti tipp

Mercado da Ribeira Lisboa

Talán mostanra már elült a szombati Eurovíziós dalfesztivál utáni adok-kapok-megmondom-a-magamét-és-mindenki-fogadja-el hisztéria,és érdemes egy kicsit fókuszálni a győztes dal hazájára is.

Bevallom én mindig nézem, bárhol is tartózkodnék éppen, a döntőt látnom kell :) sőt, ciki vagy sem én bizony ennek a srácnak szurkoltam. Egyrészt mert kedvelem Portugáliát, a melankólikus lakosaival együtt, kedvelem az ételeiket, a természeti szépségeket és nem utolsó sorban kedvelem a fado-t is. (Mielőtt bárki nekem esne, tudom, ez a dal inkább bossa nova, de tovább is lépek, mert nem vagyok zeneszakértő).
Maradjunk annyiban, hogy engem elvarázsolt és bizony tátott szájjal hallgattam. Számomra volt benne valami varázslatos: megállt az idő, vagy inkább egy időutazást tehettem a dal ideje alatt egy olyan világba ahol minden rendben van, nyugalom, béke és harmónia honol.

Ugyanezt a harmónikus békés nyugalmat érzékeltem ottlétem alatt. Azóta is visszavágyom, persze lett volna egyszer már lehetőségem is, tervbe volt, de hát az ember útját néha "jóindulatú" irigy személyek keresztezik, akik hatalmuknál fogva tesznek ellene. De ez csak egy zárójeles gondolat, hamarosan vissza fogok térni, alighanem pont jövő év májusában, a portugálok által szervezett Eurovíziós döntőre.

Mint már említettem jól lehet ott lenni, sőt, kimondottan jól érzi magát náluk az ember. Nem tudnám a miértjét megmondani, bár olykor úgy hiszem a portugálok tudják, hogy a turista szívéhez is a gyomrán keresztül vezet az út.

Egyáltalán nem kellemetlen bevallani, hogy egy  meglátogatott városban vagy országban a legmaradandóbb élmény az étkezéshez is kötődik. Volt szerencsém eljutni Lisszabonba, és mindamellett, hogy lenyűgöznek a portugál főváros terei, történelmi emlékei, villamosai, izgalmas városrészei, legutóbbi látogatásom maradandó élménye egy számomra rokonszenves piaci étkező központ felfedezése volt.

Hasonlóval itthon is, próbálkoznak, például a Hold utcai piacon. Azt is kipróbáltam, és inkább nem írom le a tapasztalataimat, mert finoman nem lehet leírni a lisszaboni Time Out és a Hold utcai közötti különbséget.

A kis kétütemű Polski is autó, és az i8-as BMW is az.

 A Time Out-nál nagyobb élményt csak egész Portugália tud nyújtani. Sejtelmesen izgalmasat. A változatos borokon és a millió módon elkészített tőkehal/vaníliás sütemény/fado kívül vannak ám komoly tartalmak.

Örömteli hír, hogy a TAP Portugál légitársaság újra üzemelteti közvetlen járatát Budapestről Lisszabonba július 1.-étől. Heti több járatot üzemeltetve, kényelmes majdnem 4 órás repülőúttal elérhető ez a kedves kis város, ami játszi könnyedséggel és gyorsasággal közelíthető meg a repülőtérrről.

Ideális egy kis kikapcsolódásra, javaslom mindenkinek aki megteheti, ugorjon el és nézzen körül. Egy bérelt autóval egészen szép kis utat lehet megtenni, ami feltölti az ember és olyan plusszokat ad lelkileg is, hogy ki lehet vele húzni néhány hétig, hónapig :)

Azok számára akik nem igazán tudják, hogyan és mit állítsanak össze maguknak, íme egy remek útvonal.

Bevált már sokaknak, mindenki elégedettségére, és, hogy minden érzékszerv megkaphassa a magáét, némi gasztronómiai programjavaslattal is élnék benne.

1. nap : Elutazás Budapestről közvetlen járattal Lisszabonba, majd onnan bérautóval Portóba, Coimbra érintésével. Coimbrában ebédre helyi füstölésű sonka, néhány könnyű falat, egy pohár portugál asztali bor egy igazán különleges helyen.
Portóban délutáni borkóstolás, bóklászás és vásárlás a pincesoron.
ODE Porto Wine House, Largo de Terreiro 7, Porto, Portugal, +351 913 200 010


Vacsora Porto egyik legnépszerűbb éttermében, ahová elsősorban a helyiek járnak. Népétekkel kezdünk, első tapasztalatként a ház leghíresebb fogásával.
Egyszerű, de a receptje már világméretű séftalálkozókon is megfordult. Camafeu, 4050 293, Praça de Carlos Alberto 83, 4050-158 Porto, Portugal, +351 937 493 557

image

2. nap  Porto látnivalói: Katedrális, Ribeira negyed, Dom Luis I. Híd, stb.
Délelőtt gyalogos városnézés.

Ebéd egy legendás, a helyiek által ismert, borválasztékáról és kiváló ételeiről híres étteremben: remek ételek, rendkívül kedves tulajdonos a New York Times által is megénekelt belvárosi pince-étteremben.
Pedro LemosR. do Padre Luís Cabral 974, 4150-459 Porto, Portugal, +351 22 011 5986

Hangulatos hajókirándulás a Douro folyón, majd marad némi idő, mely alkalmat ad további borok élvezetére. Vacsora: a portugál konyha szimbólumai, a tengeri étkek, bármelyik helyi kis talponálló is megteszi, ugyanis mind nagyon jó konyhát visznek, nyugodtan lehet választani és betérini oda amelyik elsőre szimpatikus.

image

 

 

image

3. nap: Portóból elindulva ebédeljünk egy számunkra szimpatikus helyen, lehet hagyományos portugál petiscos bár vagy akár grillsütő,de még tradicionális családi kisvendéglő is, bárhol el lehet fogyasztani valamit, ami jó.
Majd Lisszabonba utazunk, ahol megnézzük Lisszabon fő látványosságát, a Jeromosok kolostorát, majd érdemes megtekinteni a Felfedezők emlékművét és mindenképpen kóstoljuk meg Portugália legendás süteményét a pastéis de belém-et, Lisszabon elővárosában, Belém-ben. Lehet kóstolni bárhol, de az eredeti, a titkos (bárki is állítja, hogy tudja a receptúráját, nem kell neki bedőlni, ez egy mega-giga-hiper-szupertitkos receptúra)  megéri a negyed olykor fél órás sorbanállást is  itt  mert ilyet soha és sehol máshol nem lehet enni. Utána lehet akár Santa Justa-felvonó közelében, a belvárosban meggylikőrözni egyet és élvezni az óceán fuvallatát egy belvárosi séta során. Estére célszerű egy hangulatos fado éttermet meglátogatni az Alfama-negyedben. A legkedveltebb a Sr Fado de Alfama, Rua dos Remedios 176- ban.

 

 

image

4. nap : Reggeli után tegyünk egy kirándulást Sintrába: mesés tájak,buja zöldek,kastélyok, várak,királyok és királynők nélkül, majd autókázzunk el Európa legnyugatibb pontjára Cabo da Roca-hoz, ahol hatalmas hullámok és drámai sziklák találkoznak látványosan és borzongatóan.
Ebédeljünk az impozáns kaszinójáról híres Estorilban, majd sétáljunk egyet a népszerű nyaralóhelyen, Cascaisban.
Ma érdemes lesz a Colares bort megkóstolni – eredeti termőhelyén.

Visszatérve Lisszabonba, vacsorázzunk a város valamelyik  titkos zugában, egy-kettő-három pohár Vinho verde-vel locsolva.
Javaslot: “ha itt járunk, akkor mindenképp muszáj megkóstolni” a piri-piri csirkét.

5. nap : Reggeli után látogassunk el a Time Out Lisboa-ba.
A csarnok egy klasszikus piac, a Mercado da Ribeira egyik ínyenc konyhaművészet valóságos bemutatótermévé átalakított szárnya.
Összesen 35 kioszk étel- és italválasztékából lehet válogatni. Óvatosan! Az ember képes kergén rohangálni ide-oda, hogy áttekintse az áttekinthetetlen, végtelen és lenyűgöző választékot és feladjon minden fogyókúrával, kalória számolással kapcsolatos fogadalmat.

A csarnok kialakítása, légköre, a kioszkok megjelenése ízléses, gusztusos, trendi, fiatalos. Az egész elképesztően higiénikus, jól kitalált. Az étkezés minősége iránti igényesség üzenete roppant átható. A kioszkokban 25-35 év közötti fiatalok szorgoskodnak, érződik a törekvésük, hogy a lisszaboni, vagy akár a nemzetközi kulináris művészet sztárjaivá válhassanak. Építik a brandjüket, kísérleteznek és olyan a kiszolgálás büfé szinten is, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Ez a piaci étkezőközpont hasonlít a délkelet-ázsiai büféközpontokhoz. Abban viszont különbözik, hogy itt a higiéniai és esztétikai kép konszolidáltabb, az ételek inkább európaiak, bár ázsiai hatásokkal is találkozhatunk. Mivel a nagy piac másik szárnyában klasszikus piac üzemel, így nyugodtak lehetünk, hogy a nyersanyagok a szomszédos, friss beszerző helyről származnak,  alapos minőségi válogatás alapján.

Megjelennek nagy nevű konyhaművész márkák is a piacon, ők a luxuséttermek világából akarják elhozni hódításra a konyhakultúrájukat, akár az engedményes árfekvés áldozatával is. Meglepő és egyedülálló törekvés (követendő példa lehetne idehaza is)

image

 

image

Délben, este és főleg péntek este tömeg lehet.  A piac a zöld metróvonal végállomása közelében (Cais do Sodré) található. Az kioszkos szárny éjfélig nyitva tart.

10 megkóstolandó étel/ital Portugáliában

A tőkehal 365 elkészítési módja közül legalább egy – a tőkehal a portugálok kedvenc nemzeti eledele, mindenütt kapható az egész országban.

Portói borkóstoló egy gaia-i borpince meglátogatása után (Porto) .

Aveiro városában az „ovo mole” – a tojásból készült finom édes sütemény (Beiras).

Az Azeitao vagy a Serra (lágy) sajt – a legfinomabb, ha egy szelet kenyeret mártogatunk bele, s mellé egy zamatos alentejoi vagy Douro- völgyéből származó testes vörösbort kortyolgatunk.

A „pastel de Belém” (pastel de nata), ami vaníliakrémmel töltött, leveles kosárka a Belém kávéházban, egyenesen a sütőből, melegen felszolgálva – ne felejtsük el fahéjjal és cukorral meghinteni!

Egy presszókávé, (amit a lisszaboniak bica-nak hívnak) a lisszaboni Chiado negyedben, a nagy költő, Fernando Pessoa „társaságában” (azaz a költőnek a kávéház előtti ülő szobra mellett).

Kagyló (amejoas a Bulhao Pato) napnyugtakor egy tengerparti bárban, és mellé egy üveg hideg zöld bor, majd ezután egy „cataplana” – Algarve-i specialitás, amely a tenger gyümölcseiből speciális, légmentes edényben (azaz cataplana-ban) készül.

Frissen fogott tengeri herkentyűk egy erre specializálódott étteremben. (marisqueira).

Az Azori szigeteken légmentes edényben a földbe ásott üregben a meleg vulkáni talaj és a napsütés hatására párolódó „cozido” (párolt vegyes húsok és köretek).

És végül, mindezek megkoronázásaként, élvezzük a kolostorok olyan hagyományos süteményeit, mint amilyen az „égi tepertő” (toucinho do céu) „apáca gyomra” (barriga de freira) „angyali harapnivaló”  (papos de anjo) „Priscot apát pudingja” (abade Priscot) stb.

 

A legjobb utazási ajánlatok egy helyen: GOVIA Travel.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr4112507721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása