5 t(ÚT)ti tipp autóbérléshez
2017. május 28. írta: Goviatravel

5 t(ÚT)ti tipp autóbérléshez

Autóbérlő kisokos mindenkinek FREE!

Utazásszervezőként az elmúlt sok-sok év alatt rengeteg autót foglaltam utasaimnak.
Ennek alapján állítottam össze mindenki számára egy nyílvános Autóbérlő Kisokost, amit mindenkinek javaslok elolvasni, meggondolni, aki bérelt autóval szeretne bejárni egy-egy országot, legyen szó az öreg kontinensről vagy akár tengeren túli területekről a felsoroltak megfontolandóak. Ha pedig saját tapasztalatotokat is szeretnétek megosztani úgy itt hozzászólás formájában vagy a Facebook oldalon a poszt alatt is megtehetitek. Ne fukarkodjatok a szavakkal! :)

Íme az 5 t(ÚT)ti tpp autóbérlésre:

  1. Az autófoglalás előtt

Az autó mérete és a bérleti díj

Mindig a saját céljadinak és igényeidnek megfelelő autót válaszd, ajánlatos figyelembe venni az utasok számát, csomagok mennyiségét valamint az ajtók és férőhelyek számát is.

Mindig olvasd el a bérautóra vonatkozó kölcsönzési feltételeket elejétől a végéig, bármennyire is hosszú!  és győződj meg róla, hogy mit tartalmaz a bérleti díj.

Mivel bárkivel előfordulhat, hogy le kell mondania az utazást és a lefoglalt bérautót, ezért tájékozódj a lemondási feltételekről és a lemondási díjról is.

Ha megtaláltad a megfelelő autót, azt kényelmesen az interneten is lefoglalhatod, általában kedvezményesen, ám ez esetben egészen biztos, hogy bármilyen "komplikáció" merül fel, az interneten nehéz lesz segítséget, orvoslást kapnod. Egy utazási szakértő ugyanazon az összegért is be tudja neked foglalni az adott gépkocsit, így nyugodt lehetsz, hogy valaki áll mögötted, aki bármilyen esetben segít.

Kedvezőbb ajánlatokat találhatsz, ha az autót már idővel az utazás előtt lefoglalod.

Érdemes a felvétel és leadás időpontját jól meghatározni, hogy csak annyi időre fizess az autóért, amennyire szükséged van. Az autóbérlésért általában napidíjat számolnak fel és minden megkezdett 24 óra egy újabb napnak számít.

Ezért egy plusz óráért akár egy újabb nap díját is kifizetheted.

Természetesen a méret mellett fontos az ár is, de nem mindig lehet az első számú szempont. Ha a helyszínen derül ki, hogy a lefoglalt méretű autó nem elég tágas az utasok és/vagy a csomagok számára és ezért ott kell nagyobbra váltani, az „upgrade” nem tervezett kiadást jelenthet.

 

  1. A bérautó biztosítása:

Felelősség biztosítás és CASCO az árban van?

Talán ez a leggyakrabban felmerül kérdés az autóbérléssel kapcsolatosan.

A biztosítási fedezet akár országonként, kölcsönző cégenként és bérautó kategóriánként is eltérhet.

Először nézzük az autókölcsönzésre vonatkozó biztosítási fogalmakat.

Felelősség biztosítás (TPI) – Ennek megléte alapvető követelmény

Önrész csökkentő törésbiztosítás (CDW) – Az önrész mértékéig csökkenti a bérlő felelősségét káresemény esetén /casco biztosítás/

Lopásbiztosítás (TI) – Lopás esetén nyújt fedezetet

Legtöbb esetben ezeket a bérleti díj alapvetően tartalmazza. Neked csak egy nagyon fontos dolgot kell még figyelembe venni, ez pedig az önrész.

Önrész (Excess) Az az összeg, amelynek mértékéig felelősséggel tartozol a bérautóban keletkezett kárért.

Nézzünk erre egy példát:

Az általad bérelt autó tartalmaz CDW biztosítást, ahol az önrész 400 euró.

Ez azt jelenti, ha a kocsiban kár keletkezett és a kár értéke 500 euró akkor csak 400 eurót kell fizetned.

Viszont ha a kár csak 200 euró akkor, csak 200 eurót kell fizetned a keletkezett kárért.

Ahogy már említettem az önrész mértéke a bérautó értékétől és kategóriájától függően változó (0-tól akár 3000 euróig), ezért mindig ellenőrizd azt foglaláskor.

Az önrész összeg néhány országban:

Magyarország – 200 eurótól

Spanyolország – 150 eurótól Gyakori a 0 euró azaz kár esetén nem fizetünk önrészt

Egyesült Államok – 0 euró a leggyakoribb, azaz kár esetén nem fizetünk önrészt

Görögország – 300 eurótól

Olaszország – 800 eurótól

Írország – 900 eurótól

Most lehet, hogy ezt mondod:

Rendben, Én szeretnék nyugodt lenni és nem akarok bérautó miatt aggódni. Mit tegyek?

Szerencsére több lehetőség van:

  1. Ha megelégszel, az alapbiztosítással, akkor a bérautó felvételekor, ne vásárolj extra biztosítást. Sokan választják ezt a megoldást, hogy a bérautót az önrész kockázatával vezetik.

Előnye: Nincs további költség.

Hátránya: Lopás vagy törés esetén az önrész összegét levonják, ami akár €1200 is lehet. Továbbá adminisztrációs díjak is felmerülhetnek.

  1. Vásárolhatsz extra biztosítást a kölcsönző pultnál az autó felvételekor.

Mindig olvasd el a feltételeket és győződj meg róla, mit fedez a biztosítás és az önrész valóban nulla, vagy még egy kisebb összeg erejéig felelősséggel tartozol. Ezt a biztosítást leggyakrabban SCDW rövidítéssel jelölik.

Előnye: Mentesülsz a nagyobb összegű felelősség alól, továbbá a letét (kaució) is kevesebb lesz.

Hátránya: Megemeli a bérlés összegét, mert ennek díja napi 10-25 euró között van országtól és autó kategóriától függően. Ez a biztosítás legtöbbször nem fedezi az üveg- és gumi kárt vagy éppen a kulcsok és iratok elvesztését.

  1. Köthetsz biztosítást online, ami egy olcsó megoldás és nincs önrész. Ha bármilyen kár keletkezik az autóban, akkor a kölcsönző, természetesen levonja az összeget, de a biztosító teljes mértékben megtéríti azt. Ilyen, pl. a Mondial Assistance önrész visszatérítő biztosítása.

Előnye: Online köthető akár a foglalással egy időben. Kedvezőbb ár, mint a helyszínen kötött esetében. A biztosítás kiterjed az üveg-, felni és gumikárra is a törés és lopáskár mellett.

Hátránya: Mivel ez egy autókölcsönzőktől független biztosítás, ilyen biztosítás megléte esetén a kölcsönző nem tud eltekinteni a biztonsági letét zárolásától. Esetleges kár esetén az autókölcsönző levonja az okozott kár összegét, amit a biztosító utólag térít vissza.

Az autó átvételekor, bérleti szerződés aláírásakor meg kell jelölnöd, hogy szeretnéd, vagy nem szeretnéd megkötni a kölcsönző által felajánlott SCDW biztosítást. Figyelj arra, hogy mindig a döntésednek megfelelő helyen írd alá az erre vonatkozó nyilatkozatot.

 

  1. Kiegészítő felszerelések és extra szolgáltatások

Fontold meg, hogy milyen extra szolgáltatásra lesz szükséged, amivel számolni kell a bérleti díjon felül.

Üzemanyag –A bérleti díj nem tartalmazza az üzemanyag költségét, ezzel számolni kell előre.

További vezető(k) díja – Ha szeretnéd megosztani az autó vezetését mással is, azért általában extra díjat kell fizetni.

Reptéri pótdíj – A repülőtéren felvett autókért felszámított kiegészítő díj. Győződj meg róla, hogy az árajánlat ezt tartalmazza-e vagy a helyszínen fizetendő a bérleti díjon felül.

Gyermekülés – Legtöbb országban kötelező a használata, ha szükséges, akkor külön kérésre bérelhetsz az autóval együtt.

Pénzt takaríthatsz meg, ha megoldható a saját gyermekülés használata. Ez az USÁban általában napi 16 USD körül mozog.

Navigációs rendszer – Nagyszerű segédeszköz lehet ismeretlen utakon, de legtöbb esetben csak extra díjért.

Pénzt takaríthatsz meg, ha megoldható a saját GPS használata.

Hólánc/Síléctartó – Télen, hegyi vezetésnél szükséges tartozék. Ha síelni utazol, a síléctartó jó szolgálatot tehet.

Néha ha az első benzinkútnál megvásárolhatod a hóláncot, olcsóbb, mint a bérlés.

Ha várhatóan szükséged lesz a hóláncra, a felhelyezését, még világosban próbáld ki. Ne a hóesésben, egy sötét hegyi úton szembesülj vele először.

Kilométer díj – Ideális esetben a díj már tartalmazza a korlátlan kilométer használatot. Néhány cég azonban napi limitet határoz meg, minden megtett plusz kilométerért további, extra díjat számol fel. Foglalás előtt erről tájékozódj.

Személyi balesetbiztosítás – Az autó átvételekor lehetőséged van ilyen vásárlására, de külföldi utazás esetén, ha van utasbiztosításod, akkor már biztosítva vagy. ÉS SOHA NE UTAZZ BIZTOSÍTÁS NÉLKÜL! Erről itt olvashatsz bővebben.

  1. A bérautó átvételekor

A bérautó felvételéhez szükséged lesz, ezért az utazáshoz vidd magaddal:

– Útlevél vagy személyi igazolvány

– Érvényes vezetői engedély (akár nemzetközi), mindig olvasd el a vezetői engedélyre vonatkozó feltételeket

– Dombornyomott bankkártya, (általában Visa vagy Mastercard), a biztonsági letét csak nagyon ritkán elfogadott módja a készpénz vagy betéti kártya /Maestro,Cirrus/.

– A foglalásról emailben kapott visszaigazolást (Online foglalás esetén)  a rendszer bérleti vouchert küld a foglalás visszaigazolásakor.

A bérleti szerződés aláírása előtt olvasd el a kölcsönzési feltételeket, ellenőrizd az árat és a biztosításra vonatkozó feltételeket, ha valamit nem értesz pontosan arra kérdezz rá és kérd, hogy magyarázzák el.

Mielőtt elindulnál

Az autót vizsgáld át, hogy van-e rajta sérülés, és az szerepel-e a bérleti szerződésben. Továbbá ellenőrizd, hogy a kért kiegészítő felszerelések megvannak-e. Ha bármi eltérést tapasztalsz, azt azonnal jelezd a kölcsönző munkatársának, még mielőtt elhagynád a kölcsönző parkolóját. Ha eltérést vagy hiányt tapasztalsz, de nem jelzed azt, utólag nehezebb lehet tisztázni mikor is keletkezett az autón.

Jó ötlet lehet, ha fényképet vagy videót készítesz átvételkor az autó esetleges sérüléseiről.

Érdemes megtervezni az útvonalat az úti célod felé még mielőtt elindulsz, így magabiztosabban vághatsz neki az utazásnak.

  1. A bérautó leadása

Az autót leadáskor is vizsgáld át, -lehetőleg a kölcsönző munkatársának jelenlétében-, hogy keletkezett-e rajta sérülés. Ha bármilyen fizetési kötelezettség felmerül, vagy szóbeli megegyezés történik, arról kérj írásban is igazolást. Győződj meg róla, hogy a kölcsönző munkatársa a bérleti szerződésen a leadást aláírással igazolta, ha ez lehetséges.

Ha mindent rendben találnak a benzinre és az önrészre levont, illetve zárolt összegeket visszaadják, vagy feloldják. Ennek van egy rövid átfutási ideje, ezért ez az összeg nem lesz azonnal elérhető még a leadás után.

Ha bármi kérdés merül fel azt mindig érdemes még a helyszínen tisztázni személyesen, mint megvárni a hazautazást és utólag levélben vagy telefonon egyeztetni.

Amennyiben a leadás a normál nyitva tartási időn kívül esik, úgy az autót és a kulcsokat az erre maghatározott helyen kell hagyni. Ezt a kölcsönző munkatársa pontosan el tudja mondani átvételkor.

Ha repülővel utazol, mindig hagyj elég időt a leadásra a járata indulása előtt. Erre kb. 20-30 percet érdemes számolni a repülőtértől is függően.

5+1. Az üzemanyag

A legtöbb esetben az üzemanyagot a bérleti díj nem tartalmazza, ez a költség a bérlőt terheli. Az üzemanyagra vonatkozó előírások nem egységesek ezek országonként és kölcsönzőként is változhatnak. A leggyakoribb feltételek:

Tele-Tele: Az autót tele tankkal adják át és így is kell visszaadni. Az átvételkor üzemanyagra kauciót számítanak fel, ez azonban visszajár, ha tele tankkal adod le az autót. Amennyiben mégsem tele adnád le az autót, úgy a hiányzó benzin árát és az újra töltési díjat (€10-20) felszámítják. Néhány kölcsönző viszont ilyen esetben az egész tankra levont összeget megtartja. (A hiányzó mennyiségtől függetlenül.) Ezért érdemes a leadási pont 5 km-es körzetében tankolni a visszavitel előtt.

Tele–Üres (kötelezően): Az autót tele tankkal adják át és üresen kell leadni. Ebben az esetben 1 tank benzin ára az átvételkor fizetendő és üres (már amennyire lehet) tankkal kell visszaadni az autót. Amennyiben marad a tankban üzemanyag, azért általában nem jár visszatérítés. Az újratöltés logisztikája miatt a pultnál felszámolt ár magasabb, mint a literenkénti ár a benzinkutakon. Cserébe viszont nem kell hazautazás előtt benzinkút kereséssel tölteni az időt. Ez az előírás elterjedt Spanyolországban és az Egyesült Államokban illetve több kölcsönző is alkalmazza, pl. Írországban és az Egyesült Királyságban is.

Tele–Üres (választható): A fentiekhez hasonlóan előre megvásárolható egy tanknyi üzemanyag átvételkor kedvezményes áron.

Megegyező szint: Az átvételkor megegyező szinten kell állnia a mutatónak, ami nem feltétlenül tele tankot jelent. Pl. félig tankolva adják az autót és így kérik vissza.

Az üzemanyagot a bérleti díj tartalmazza: Ez csomagajánlatok esetében érhető el, előre fizetéssel több opcionális extrával együtt kedvezményes áron 1 tank benzin már az árban van.

A felsorolt tippeket figyelembe véve egyszerűbb lesz döntened, és kellemesebb élmény lesz az autóbérlés, nyugodtabb lesz az utazás is.

Balesetmentes autózást kívánunk!

 Autóbérlés on-line Kattints a linkre

Utazási ajánlataim megtalálhatóak oldalamon: GOVIA.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr2912525833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.29. 16:35:40

Jó kis összefoglaló, köszi!

gyári-patikus 2017.05.29. 18:10:28

Érdemes -e csak nagy ismert multi cégtől kölcsönözni, vagy lehet kisebb hazai is. Bp-Szerbia -Macedónia -Görögország a cél.

Goviatravel 2017.05.29. 20:06:26

@gyári-patikus: Mindenképpen ismert kölcsönönzőt javaslok. Itthon van Hertz, Europecar, Avis, Budget és társaik. Arra is kérdezz rá, hogy a balkáni országokban mire terjed ki a bizotsítás?

Kánikula 2017.05.30. 15:22:42

@gyári-patikus: Érdemes előre tisztázni, hogy -macedónia és görögország engedélyezett-e.
süti beállítások módosítása