A Plitvicei tavak felemelő világa
2017. augusztus 31. írta: Goviatravel

A Plitvicei tavak felemelő világa

Így utaztok ti - Jordáki Gábor

 

Aki egy igazán élmény dús, szemet gyönyörködtető programra vágyik, egy mesés tájon, kristálytiszta vízzel, több tóval, erdővel körülvéve, különleges fapallókon végigmenve,az ne hagyja ki a Horvátországi világörökség részét képező Plitvicei tavak varázslatos,felemelő világát.

A Plitvicei tavak Horvátországban található az 1979 óta Unesco világörökség részét képező a Plitvicei nemzeti parkban.

plitv.png

A világon, de Európában mindenképp egyedülálló természeti szépséggel rendelkezik a táj, akár nyáron megyünk, 20-25 fokos, kellemes hőmérsékletben, vagy akár télen, -5-5 fokban, mikor mindent jég borít, a tavak befagyva,a vízesések szintén, jégkristály, hó, dér borít be mindent.

El kell mondjam, nekem Horvátország egyik kedvenc üdülési helyszínem, legyen szó akár kirándulásról, városlátogatásról, vagy csak tengerparti nyaralásról.

Rengeteget hallottam a Plitvicei tavakról, és sokat is olvastam róla.

Mikor eljutottam odáig, hogy akkor belevágok, nem gondoltam, hogy tényleg ennyire tükrözik a videók, a cikkek azt az élményt és látványt,amit ott tapasztalok. Sőt!! Még sokkal többet is!

Az út autóval kb.5-6 óra, busszal még egy órát kell rászámolni pihenőkkel együtt.

A belépő 100 horvát kuna volt két éve, de ezelőtt 4 évvel is, mikor először jártam ott, nagyjából ugyanennyi volt, ami olyan 4500 ft - nak felel meg.

A bejárat előtt és benn is különböző bódék, standok sorakoznak, ahol megannyi hazai, táji sajtokat , édességeket, nemzeti ételeket árulnak. Főleg juhsajtot, különleges ízesítéssel, állaggal, amit feltétlenül meg kell kóstolni, ha nem is vásárol az ember otthonra suvenirnek, akkor is.

plitvice.png

A levegő hőmérséklete nyáron olyan 25-22 fok, de ha esik, akkor hűvösebbnek tűnik. Érdemes rétegesen öltözködni. Esőkabát ajánlott, sportcipő, esetleg túrabakancs, kisebb hátizsák, amiben víz, keksz, szendvicsek, fényképezőgép elférnek.

A tavakat fapallókon keresztül tudjuk megcsodálni és megközelíteni, ami egy dolomitvölgyben fekszik. Viszont, ha kifogunk egy esős napot, jobb felkészülni arra, hogy nehézkesen fogunk közlekedni és itt-ott ellepi a víz a közlekedési útvonalunkat.

Az út nem megterhelő, viszont eléggé kacskaringós. A víz meglehetősen hideg. Akinek pedig bármiféle allergiája van, az ha lehet, ne nyúljon bele és ne nézze meg a víz hőmérsékletét, mert kellemetlenül járhat.(Tapasztalat.)

A tavak vizei amúgy kristálytiszták, akár a tenger és a Korana-folyóba ömlik.

A nagy tavat hajóval járjuk körbe, ami kb.40-50 személyes és 15-30 percenként jár. Ez nagyjából 30-40 percet vesz igénybe.

A látvány onnan csodálatos. Körül vagyunk véve a eltérő méretű hegyekkel, vízesésekkel, és nem hallani mást, csak a hatalmas víztömeg zuhogását.

plitvi.png

A nemzeti parkban összesen 18 tó található (a két nagy tóval együtt, ami a Prosce és a Kozjak ) és ezeket 92 db vízesés köti össze. Több védett növény és állatfaj is fellelhető, mint pl.: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly.

A parkban különböző karsztbarlangokat is felfedezhetünk. Ilyenek a: Nagy-tó, Fekete-tó és a Tónimfa-barlangok.

Mikor utoljára voltam cimborámmal, leszakadtunk a csoporttól a nagy csodálkozás és fotózások közepette és letértünk kicsit az ösvényről és elég közel merészkedtünk egy medve barlanghoz. Szerencsére aktív német tudásomnak köszönhetően illetékes embert találva és megkérdezve visszatértünk a normális ösvényre. Izgalmas élmény volt.

A tavakat körbe lehet járni kisvasúttal, kisbusszal is, ami szintén egy különleges élményt nyújt az ember számára.

A szintkülönbségek igen eltérőek lehetnek a hely különösen kialakított tavak, hegyek nagysága miatt.

A zöldellő erdők és az átlátszó, égszínkék tavak kavalkádja lenyűgözi nem csak a felnőtteket, hanem a kicsiket, gyerekeket is.

plit.png

Emellett még több mint 50 féle orchidea faj és rengeteg lepke és madárfajnak ad otthont ez az igazán különleges nemzeti park.

A tavak felszínén vadkacsák is tanyáznak, akik egyáltalán nem félnek az ember közelségétől, hanem inkább várják, hogy kis elemózsiát dobjunk oda nekik. Fura látvány a vízben úszkáló különböző méretű és színű halak lubickolása.

A túra nagyjából 5-7 órás program. Lehet akár egész napos is, attól függ egy-egy vízesésnél, tónál menyit időzünk el, és hányszor állunk meg pihenni.

A nagy tó (Kozjak) előtt van egy komolyabb pihenőhely, ahol lehet étkezni, akár sült, nyárson forgatott bárányt és különböző suvenir bódék is találhatók, ahol beszerezhetünk és meglephetjük az otthoniakat képeslapokkal, kulcstartókkal, kis bábukkal, egyéb ereklyékkel a tájról és a környékről.

A Parknak több bejárata van, és különböző jegyeket is adnak, ezért érdemes és ajánlott odafigyelni, mikor, mondjuk a hajóról leszállunk visszafelé. 

Összességében én azt mondom, mindenki megérdemli, hogy egyszer eljusson erre a csodálatos, hangulatos helyre és aktívan kikapcsolódjon. Már csak annak apropóján is, hogy az évek folyamán a belépő jegy árai szinte semmit nem változtak.

Mondhatnám, hogy kötelező program lehet a természet szerelmeseinek, akár a távolságot, a látványt vagy az árakat nézzük, de nem akarok elfogult lenni, így csak azt mondom, hogy tiszta szívvel ajánlom!

Jordáki Gábor

 Utazási ajánlataim megtalálhatóak oldalamon: GOVIA Travel.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr5112794526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2017.09.03. 16:54:23

Elképesztően szép hely. Gyönyörűek a képek is. Egyébként Zadartól 130 km -re fekszenek a plitvicei tavak, és nagyjából ennyire vannak Rijekától is.
süti beállítások módosítása