GOVIA

travel

A Ryanairrel Amerikába

2017. május 23. 19:17 - Goviatravel

20 új úti célt dob piacra a fapados

Nagyon nem vagyok a fapadosok híve, sőt, legkevésbbé kedvelem a Ryanairt, de amit most meglépni szándékoznak engem se tud hidegen hagyni. 16 új úticél, számos tengerentúli/karibi országba: USA, Argentína, Brazília, Mexikó, Honduras, Dominika, Kolumbia, Kuba vagy akár Venezuela. Közös együttműködésben kívánja majd üzemeltetni az Air Europa spanyol légitársasággal Madridból. Madrid meg már közvetlen járattal is elérhető Budapestről.

Az állítólagos célállomások pedig:

1. Boston (USA)

2. Miami (USA)

3. New York (USA)

4. Buenos Aires (Argentína)

5. Santa Cruz (Bolívia)

6. Salvador (Brazília)

7. Sao Paolo (Brazília)

8. Bogota (Kolumbia)

9. Havana (Kuba)

10. Punta Cana (Dominikai Köztársaság)

11. Santo Domingo (Dominikai Köztársaság)

12. Guayaquil (Ecuador)

13. San Pedro Sula (Honduras)

14. Tel Aviv (Izrael)

15. Cancún (Mexikó)

16. Asuncion (Paraguay)

17. Lima (Peru)

18. San Juan (Puerto Rico)

19. Montevideo (Uruguay)

20. Caracas (Venezuela)

A légitársaság szerint a járatok már idén indulni fognak.
Türelmetlenül várom a jegyek árait!

Szólj hozzá!

12 fotó a repülés Arany-korszakából

2017. május 18. 18:35 - Goviatravel

Mostanság temérdek panasz éri a légitársaságokat: horrorisztikus poggyászdíjak, beszállókártyák nyomtatásáért beszedett díjak melyek olykor többe kerülnek, mint maga a repülőjegy, megtagadott beszállás- hogy finomak maradjunk, repülés közbeni szolgáltatások korlátozása és napestig sorolhatnánk.

A rengeteg negatív hír hallatán el sem tudjuk képzelni, hogy bizony volt olyan időszak, amikor a repülés luxus volt, oly értelemben, hogy minden utas luxus körülményekben részesült.
Nemrégiben a Scandinavian Airlines kiadott egy fotóvállogatást, amelyek bemutatják a repülővel való utazás Arany-korszakát. Főleg a millenium szülöttei azok, akik elképedhetnek a hétköznapi luxus láttán. 

Az 1950-es és 1980-as évek között készült fotók rávilágítanak arra, hogy szinte légi fine dining étkezési élményt nyújtottak a légitársaságok, a mai mikrohullámon égési pontig hevített ételekkel szemben.

A fotókon mosolygós utasok, akik rendkívűl jól öltözöttek. Szeretném megjegyezni, hogy ezek a fotók valósághűek és nem pusztán propaganda miatt jól öltözött statisztákról beszélhetünk, bármennyire is hihetetlen, volt idő a bolygón, amikor az emberek megadták a módját az utazásnak, az éttermbe való beülésnek, sőt a színházba sem farmer-pulcsi-converz kombóba jelentek meg.

Persze a járatvezető sztyuvik is mások voltak. Kedvesen szolgálták fel a kaviártól kezdve a homáron keresztül a finomabbnál finomabb ételeket. Nem-nem, ekkor még nem két icipici sós ropiperecet szolgáltak fel.

A légiutas-kísérő személyzet valódi késeket használ, egyértelműen azt jelzi, hogy ezek a járatok még békebeli időkben repültek és az állandó biztonsági fenyegetések előtt voltak. Jah, hogy még egy séf is rendelkezésre állt, aki repülve főzött és készítette el a tenger gyümölcseit az utasok számára :)

A nosztalgikus idő egyéb jellemzői közé tartozott a porcelán teáscsészék használata, és a vendégeknek kínált széles italválaszték: sör, borok, pezsgő. Sok ilyen fotó készült különböző konfortosztályon, aminek bizonyítéka, hogy azokban az időkben mindenki megkapta a királyoknak járó kényeztetést. Olyan menűk volak, mint consomé, sült csirke, szarvasgombával készült étkek, bajor krém és hasonlók.

Következzenek hát a fotók a repülés csodálatos Arany-korszakából.

 

5 komment

Ínyenc falatok Portugáliában + tÚTti tipp

2017. május 15. 23:19 - Goviatravel

Mercado da Ribeira Lisboa

Talán mostanra már elült a szombati Eurovíziós dalfesztivál utáni adok-kapok-megmondom-a-magamét-és-mindenki-fogadja-el hisztéria,és érdemes egy kicsit fókuszálni a győztes dal hazájára is.

Bevallom én mindig nézem, bárhol is tartózkodnék éppen, a döntőt látnom kell :) sőt, ciki vagy sem én bizony ennek a srácnak szurkoltam. Egyrészt mert kedvelem Portugáliát, a melankólikus lakosaival együtt, kedvelem az ételeiket, a természeti szépségeket és nem utolsó sorban kedvelem a fado-t is. (Mielőtt bárki nekem esne, tudom, ez a dal inkább bossa nova, de tovább is lépek, mert nem vagyok zeneszakértő).
Maradjunk annyiban, hogy engem elvarázsolt és bizony tátott szájjal hallgattam. Számomra volt benne valami varázslatos: megállt az idő, vagy inkább egy időutazást tehettem a dal ideje alatt egy olyan világba ahol minden rendben van, nyugalom, béke és harmónia honol.

Ugyanezt a harmónikus békés nyugalmat érzékeltem ottlétem alatt. Azóta is visszavágyom, persze lett volna egyszer már lehetőségem is, tervbe volt, de hát az ember útját néha "jóindulatú" irigy személyek keresztezik, akik hatalmuknál fogva tesznek ellene. De ez csak egy zárójeles gondolat, hamarosan vissza fogok térni, alighanem pont jövő év májusában, a portugálok által szervezett Eurovíziós döntőre.

Mint már említettem jól lehet ott lenni, sőt, kimondottan jól érzi magát náluk az ember. Nem tudnám a miértjét megmondani, bár olykor úgy hiszem a portugálok tudják, hogy a turista szívéhez is a gyomrán keresztül vezet az út.

Egyáltalán nem kellemetlen bevallani, hogy egy  meglátogatott városban vagy országban a legmaradandóbb élmény az étkezéshez is kötődik. Volt szerencsém eljutni Lisszabonba, és mindamellett, hogy lenyűgöznek a portugál főváros terei, történelmi emlékei, villamosai, izgalmas városrészei, legutóbbi látogatásom maradandó élménye egy számomra rokonszenves piaci étkező központ felfedezése volt.

Hasonlóval itthon is, próbálkoznak, például a Hold utcai piacon. Azt is kipróbáltam, és inkább nem írom le a tapasztalataimat, mert finoman nem lehet leírni a lisszaboni Time Out és a Hold utcai közötti különbséget.

A kis kétütemű Polski is autó, és az i8-as BMW is az.

 A Time Out-nál nagyobb élményt csak egész Portugália tud nyújtani. Sejtelmesen izgalmasat. A változatos borokon és a millió módon elkészített tőkehal/vaníliás sütemény/fado kívül vannak ám komoly tartalmak.

Örömteli hír, hogy a TAP Portugál légitársaság újra üzemelteti közvetlen járatát Budapestről Lisszabonba július 1.-étől. Heti több járatot üzemeltetve, kényelmes majdnem 4 órás repülőúttal elérhető ez a kedves kis város, ami játszi könnyedséggel és gyorsasággal közelíthető meg a repülőtérrről.

Ideális egy kis kikapcsolódásra, javaslom mindenkinek aki megteheti, ugorjon el és nézzen körül. Egy bérelt autóval egészen szép kis utat lehet megtenni, ami feltölti az ember és olyan plusszokat ad lelkileg is, hogy ki lehet vele húzni néhány hétig, hónapig :)

Azok számára akik nem igazán tudják, hogyan és mit állítsanak össze maguknak, íme egy remek útvonal.

Bevált már sokaknak, mindenki elégedettségére, és, hogy minden érzékszerv megkaphassa a magáét, némi gasztronómiai programjavaslattal is élnék benne.

1. nap : Elutazás Budapestről közvetlen járattal Lisszabonba, majd onnan bérautóval Portóba, Coimbra érintésével. Coimbrában ebédre helyi füstölésű sonka, néhány könnyű falat, egy pohár portugál asztali bor egy igazán különleges helyen.
Portóban délutáni borkóstolás, bóklászás és vásárlás a pincesoron.
ODE Porto Wine House, Largo de Terreiro 7, Porto, Portugal, +351 913 200 010


Vacsora Porto egyik legnépszerűbb éttermében, ahová elsősorban a helyiek járnak. Népétekkel kezdünk, első tapasztalatként a ház leghíresebb fogásával.
Egyszerű, de a receptje már világméretű séftalálkozókon is megfordult. Camafeu, 4050 293, Praça de Carlos Alberto 83, 4050-158 Porto, Portugal, +351 937 493 557

image

2. nap  Porto látnivalói: Katedrális, Ribeira negyed, Dom Luis I. Híd, stb.
Délelőtt gyalogos városnézés.

Ebéd egy legendás, a helyiek által ismert, borválasztékáról és kiváló ételeiről híres étteremben: remek ételek, rendkívül kedves tulajdonos a New York Times által is megénekelt belvárosi pince-étteremben.
Pedro LemosR. do Padre Luís Cabral 974, 4150-459 Porto, Portugal, +351 22 011 5986

Hangulatos hajókirándulás a Douro folyón, majd marad némi idő, mely alkalmat ad további borok élvezetére. Vacsora: a portugál konyha szimbólumai, a tengeri étkek, bármelyik helyi kis talponálló is megteszi, ugyanis mind nagyon jó konyhát visznek, nyugodtan lehet választani és betérini oda amelyik elsőre szimpatikus.

image

 

 

image

3. nap: Portóból elindulva ebédeljünk egy számunkra szimpatikus helyen, lehet hagyományos portugál petiscos bár vagy akár grillsütő,de még tradicionális családi kisvendéglő is, bárhol el lehet fogyasztani valamit, ami jó.
Majd Lisszabonba utazunk, ahol megnézzük Lisszabon fő látványosságát, a Jeromosok kolostorát, majd érdemes megtekinteni a Felfedezők emlékművét és mindenképpen kóstoljuk meg Portugália legendás süteményét a pastéis de belém-et, Lisszabon elővárosában, Belém-ben. Lehet kóstolni bárhol, de az eredeti, a titkos (bárki is állítja, hogy tudja a receptúráját, nem kell neki bedőlni, ez egy mega-giga-hiper-szupertitkos receptúra)  megéri a negyed olykor fél órás sorbanállást is  itt  mert ilyet soha és sehol máshol nem lehet enni. Utána lehet akár Santa Justa-felvonó közelében, a belvárosban meggylikőrözni egyet és élvezni az óceán fuvallatát egy belvárosi séta során. Estére célszerű egy hangulatos fado éttermet meglátogatni az Alfama-negyedben. A legkedveltebb a Sr Fado de Alfama, Rua dos Remedios 176- ban.

 

 

image

4. nap : Reggeli után tegyünk egy kirándulást Sintrába: mesés tájak,buja zöldek,kastélyok, várak,királyok és királynők nélkül, majd autókázzunk el Európa legnyugatibb pontjára Cabo da Roca-hoz, ahol hatalmas hullámok és drámai sziklák találkoznak látványosan és borzongatóan.
Ebédeljünk az impozáns kaszinójáról híres Estorilban, majd sétáljunk egyet a népszerű nyaralóhelyen, Cascaisban.
Ma érdemes lesz a Colares bort megkóstolni – eredeti termőhelyén.

Visszatérve Lisszabonba, vacsorázzunk a város valamelyik  titkos zugában, egy-kettő-három pohár Vinho verde-vel locsolva.
Javaslot: “ha itt járunk, akkor mindenképp muszáj megkóstolni” a piri-piri csirkét.

5. nap : Reggeli után látogassunk el a Time Out Lisboa-ba.
A csarnok egy klasszikus piac, a Mercado da Ribeira egyik ínyenc konyhaművészet valóságos bemutatótermévé átalakított szárnya.
Összesen 35 kioszk étel- és italválasztékából lehet válogatni. Óvatosan! Az ember képes kergén rohangálni ide-oda, hogy áttekintse az áttekinthetetlen, végtelen és lenyűgöző választékot és feladjon minden fogyókúrával, kalória számolással kapcsolatos fogadalmat.

A csarnok kialakítása, légköre, a kioszkok megjelenése ízléses, gusztusos, trendi, fiatalos. Az egész elképesztően higiénikus, jól kitalált. Az étkezés minősége iránti igényesség üzenete roppant átható. A kioszkokban 25-35 év közötti fiatalok szorgoskodnak, érződik a törekvésük, hogy a lisszaboni, vagy akár a nemzetközi kulináris művészet sztárjaivá válhassanak. Építik a brandjüket, kísérleteznek és olyan a kiszolgálás büfé szinten is, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Ez a piaci étkezőközpont hasonlít a délkelet-ázsiai büféközpontokhoz. Abban viszont különbözik, hogy itt a higiéniai és esztétikai kép konszolidáltabb, az ételek inkább európaiak, bár ázsiai hatásokkal is találkozhatunk. Mivel a nagy piac másik szárnyában klasszikus piac üzemel, így nyugodtak lehetünk, hogy a nyersanyagok a szomszédos, friss beszerző helyről származnak,  alapos minőségi válogatás alapján.

Megjelennek nagy nevű konyhaművész márkák is a piacon, ők a luxuséttermek világából akarják elhozni hódításra a konyhakultúrájukat, akár az engedményes árfekvés áldozatával is. Meglepő és egyedülálló törekvés (követendő példa lehetne idehaza is)

image

 

image

Délben, este és főleg péntek este tömeg lehet.  A piac a zöld metróvonal végállomása közelében (Cais do Sodré) található. Az kioszkos szárny éjfélig nyitva tart.

10 megkóstolandó étel/ital Portugáliában

A tőkehal 365 elkészítési módja közül legalább egy – a tőkehal a portugálok kedvenc nemzeti eledele, mindenütt kapható az egész országban.

Portói borkóstoló egy gaia-i borpince meglátogatása után (Porto) .

Aveiro városában az „ovo mole” – a tojásból készült finom édes sütemény (Beiras).

Az Azeitao vagy a Serra (lágy) sajt – a legfinomabb, ha egy szelet kenyeret mártogatunk bele, s mellé egy zamatos alentejoi vagy Douro- völgyéből származó testes vörösbort kortyolgatunk.

A „pastel de Belém” (pastel de nata), ami vaníliakrémmel töltött, leveles kosárka a Belém kávéházban, egyenesen a sütőből, melegen felszolgálva – ne felejtsük el fahéjjal és cukorral meghinteni!

Egy presszókávé, (amit a lisszaboniak bica-nak hívnak) a lisszaboni Chiado negyedben, a nagy költő, Fernando Pessoa „társaságában” (azaz a költőnek a kávéház előtti ülő szobra mellett).

Kagyló (amejoas a Bulhao Pato) napnyugtakor egy tengerparti bárban, és mellé egy üveg hideg zöld bor, majd ezután egy „cataplana” – Algarve-i specialitás, amely a tenger gyümölcseiből speciális, légmentes edényben (azaz cataplana-ban) készül.

Frissen fogott tengeri herkentyűk egy erre specializálódott étteremben. (marisqueira).

Az Azori szigeteken légmentes edényben a földbe ásott üregben a meleg vulkáni talaj és a napsütés hatására párolódó „cozido” (párolt vegyes húsok és köretek).

És végül, mindezek megkoronázásaként, élvezzük a kolostorok olyan hagyományos süteményeit, mint amilyen az „égi tepertő” (toucinho do céu) „apáca gyomra” (barriga de freira) „angyali harapnivaló”  (papos de anjo) „Priscot apát pudingja” (abade Priscot) stb.

Szólj hozzá!

Bazi nagy brazil party

2017. május 12. 13:45 - Goviatravel

Rió-i karnevál

A riói karnevál közeledik. Igen, tudom, hogy augusztus 20.-a is távolinak tűnik, pedig mindjárt itt a Karácsony és ha Karácsony, akkor már csak párat kell aludni és itt a riói bazi nagy brazil party.

Aki komolyan gondolja a jövő évi részvételét, az már most átgondolja, kiszámolja, szervezi. Okosabbak persze ezt szakemberre bízzák, de ők is előre gondolkodnak, ugyanis megsúgom: a repülőjegyek kb. szeptemberre mind elfogynak. Onnantól legfeljebb milliós nagyságrendben lehet foglalni. Úgyhogy hajrá!

A 2018. évi Karnevál február 9.-én kezdődik, és a február 17.-i győztesek parádéjával végződik. Tehát a bazi nagy brazil party időpontja 2018. febrár 17. Ilyenkor előrevásárolt jegyek még elfogadható árban vannak, a főtribünre, most 2017 májusában 200 dollár áron is hozzá lehet jutni. Kézbesítésért külön fizetni kell, címtől függően maximum 30 dollárt, ám kérhető helyszíni felvétel is, hivatalos nevén a Hospitality Desk-en, amely helyszíne a Rió-i Atlantico Copacabana Hotel.

A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ fővárosává válik. 

A Riói karnevál nagy múltra tekint vissza, de jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg. Minden idők leghíresebb karneválja, annak ellenére, hogy a karneválok őshazája Itália. 1855-ben hozták létre a „fiatalok karneváli baráti társaságát”. Ők zeneszóval, színes kosztümökbe öltözött résztvevőkkel szervezett felvonulásokat a „cidade maravilhosát” csinálták meg. Lényegében ma is ezek a társaságok rendezik a karneválokat egész éven át.

Az első karneváli bál idejében egy találékony bolt Portugáliából importált maskarákat, álbajszokat és szakállakat a hangulat teljessé tételéhez.

1852-ben jelent meg Zé Pereira, a brazil ütőhangszeres együttes, amelyet José Nogueira de Azavedo Paredes, becsületes szakmáját tekintve cipész alapított. A Zé Pereira végigvonult a város utcáin, és ezzel kezdődött a karnevál. Három évvel később, 1855-ben alakultak meg az első karneváli klubok, a Nagy Társaságok, amelyek szervezettségükkel, allegorikus mozgó kocsijaikkal előfutárai voltak a mostani karneváli felvonulásnak. Abban az időben a karnevál még megőrizte "európai" vonásait a gyarmatosító portugálok kizárólagos részvételével, az ünneplés aztán folyamatosan "elbrazilosodott"

A karnevál szó a latin carne vale kifejezésből ered, melynek jelentése búcsú a hústól, bár ezt senki nem gondolná, ha látja a négy napos rendezvény során azt a rengeteg elővillanó bőrfelületet.

 

A szamba mint ritmus és tánc 1917-től hódított teret, ez a tánczenei műfaj Salvador da Baiából eredt, az ottani nők ünnepeiről. A ritmus a tradicionális afrobrazil lundu és frevo keveréke a portugálok által behozott polkáéval. A szamba ritmusa varázsolta a karnevált hamisíthatatlan brazil ünneppé, az ország identitásának elemévé.

A szambaversenyre benevezett táncosok a karnevál előtt több hónappal kezdik a felkészülést. A karneválra mintegy háromszázezer turista érkezik rendszeresen, akik a méregdrága jegyeket is csak hatalmas "harcok" árán tudják megszerezni, ha nem kapnak észbe időben.

A karneválon nem csupán a szambaiskolák növendékei táncolhatnak – bárki táncra perdülhet az utcán, akinek kedve szottyan rá.Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és a 10 kocsin táncoló, akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki.

 A szambaiskolák versenyét 1928 óta tartják meg – ez a mai karneválok legfőbb látványossága. A szambazene mégis csak 1917-ben lett a karnevál aláfestő muzsikája.

Az összejövetelek általában késő délután kezdődnek. A gyerekektől az idősebbekig mindenki csatlakozik a vidámsághoz, és van olyan zenekar is, amelyik több mint 10 000 résztvevőt vonz.

A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több, mint másfél kilométeres Sambadronon.

Több mint egy évszázadig, 1984-ig kellett várni ahhoz, hogy a mai riói karnevál külsősége, kerete kialakuljon: ekkor hozták létre a Passarela do Sambát, a kétoldalt tribünökkel, lakóházakkal határolt hosszan elhúzódó sétányt, amelyen a szambaiskolák vonulnak végig.

Napjainkban az Escuelas de Samba, a szambaiskolák két kilométer hosszú felvonulása vagyont érő, s egyben ezért sokak által vitatott üzleti vállalkozás. Nemcsak a Passarela tribünjein kell borsos árat fizetni a helyért, hanem jó pénzt kasszíroznak a közvetítés jogaiért a rádió- és televízióadóktól Brazíliában és a nagyvilágban is, ugyancsak bevételt hoznak a lemezkiadások, képeslapok, fényképalbumok.

 

Szólj hozzá!

Tippek utazás előtt

2017. május 10. 13:32 - Goviatravel

Útlevél és vízumok

Beutazni egy-egy országba csak érvényes útlevéllel, vízummal lehetséges.


Már utazásunk tervezése pillanatában ellenőrízzük útiokmányaink érvényességét és szükség esetén intézkedjünk.


Ha eldöntöttük hova utazunk, kérdezzük meg utazási tanácsadónkat a beutazás feltételeiről. Szükség esetén bízzuk meg vízumunk beszerzéséről. Bízzuk profikra, így kevésbé vagyunk kitéve az elutasított vízumkérelem okozta csalódásnak.

Ha vízumra lesz szükségünk, ügyeljünk, hogy az útlevelünkben legyen 2 vízumoknak fenntartott, egymás melletti oldal szabadon a vízum helyének.

Javasolt, hogy az útlevél személyi adatokat tartalmazó oldaláról a beutazást szolgáló vízumról az utazást megelőzően mindenki készítsen fénymásolatot. Ezt utazáskor mindenki vigye magával és jól őrizze meg, tartsa mindig biztonságos helyen, útlevelétől külön.

Ma már kiválóan tárolhatóak online tárhelyeken, szükség esetén elegendő az internetkapcsolat és máris elérhetővé válik számunkra. illetve ne feledjük el itthon tartózkodó családtagunknak is hátrahagyni.

Utunk során az útlevelet mindig tartsuk a szállodai szobánk széfjében. Elegendő magunknál tartani egy fénymásolatot róla és a szállodai kis kártyánkat.

Útlevél elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése esetén a hatóságok minden esetben kérik ezeket a fénymásolatokat mind az elvesztés, a lopás vagy a megsemmisülés tényét rögzítő rendőrségi adatfelvételnél, mind az idegenrendészeti hatóságnál kiutazási vízum beszerzésének igénylésekor.

Fontos! Soha ne utazzunk anélkül, hogy elérhető helyre, lehetőleg több helyre is felírjuk hazánk helyi külképviseletének elérhetőségét.

Még valami: ha utazásszervezőnk kéri útlevél másolatunkat, akkor ne csatoljuk az összes oldalt! :) és ne is a borítóját fotózzuk le neki. Elegendő csak a fényképünkkel ellátott személyi adatainkat tartalmazó oldalról készült képet elküldeni. :)

 

Szólj hozzá!

Tippek az utazás előtt

2017. május 09. 13:11 - Goviatravel

Baleset-betegség- poggyász biztosítás

Minden második magyar biztosítás nélkül utazik bele sem gondolva, hogy ez bizony drága mulatság lehet.

Biztosítás nélkül utazni pontosan ugyan olyan, mint a bungee jumping kötél nélkül.

Sajnos sokan úgy gondolják, hogy az utasbiztosítás nem fontos egy pár napos nyaralás során, mert „velünk úgy sem történik semmi baj”. Ez azonban nagyfokú felelőtlenség, mert az utasbiztosítás nem jelent nagy kiadást és minden alkalommal biztonságérzetet adhat. Nem elegendő az itthoni biztosítás, mert lehet, hogy egy gyógyszer felírása esetén sem elégséges. Az USA területén például egy egyszerű röntgenezés is több tízezer dollárba kerülhet, nem is beszélve a további orvosi ellátásokról.

Manapság sokan abban a tévhitben élnek, hogy hitel vagy bankkártyájuk mellé biztosítást kapnak a kibocsájtó pénzintézetektől, ez azonban sok esetben semmire sem elég. Indulás előtt mindenféleképpen érdemes megérdeklődni a bankok ügyfélszolgálatánál, hogy pontosan mire vonatkozik az általuk nyújtott utazás biztosítás.

Biztosítás nélkül utazik külföldre minden második magyar, még a balesetveszélyes téli időszakban is.


Pedig egy kisebb síbaleset ellátása is százezrekbe kerülhet a külföldi kórházakban, amit, ha nincs utasbiztosítás, a sérült turistán hajtanak be, akár évek múlva. Kis híján félmillió forintjába került az otthonfelejtett bukósisak egy magyar férfinak, akit egy ausztriai sípályáról egyenesen kórházba vittek. A sérült luxus környezetben, kifogástalan ellátást, s a végén borsos ápolási számlát kapott. A cehhet alig több mit kétezer forintból rendezte.

A magyar turisták fele nem hiszi, hogy baja eshet külföldön, nem gondolnak arra – vagy nem hiszik el, amíg nem a saját bőrükön tapasztalják –, hogy ha mégis orvoshoz kell fordulni külföldön, az esetenként akár milliókra rúgó orvosi beavatkozások költségét biztosítás híján rajtuk hajtják be, külföldi kórházak magyar profikat bíznak meg a pénz beszedésével. Az eljárás során nincsenek tekintettel az egykori páciensek szociális helyzetére, ezért a megbízó szempontjából sikeres behajtásba egész családok mehetnek tönkre.

Egy biztosítás legyen inkább ablakon kidobott pénz, ami segít ha baj van.

Köszönjük a megosztást! Oszd meg, hogy eljusson mindenkihez: a biztosítás fontos.

Szólj hozzá!

Tippek az utazás előtt

2017. május 09. 08:30 - Goviatravel

Repülőjegy előkészítve, voucherek sorbarakva, útikönyvben minden fontos látnivaló bejelölve.
Ez könnyen ment, hiszen egy szakértő utazásszervező profi módon mindent előkészített az elképzelt utazáshoz. Rengeteg utánajárást és időt is megtakarítva számunkra, ő ugyanis már behunyt szemmel is kiigazodik az információ tengerben. Ismeri a helyszíneket és nem utolsó sorban remek kapcsolatokkal rendelkezik a szolgáltatókat illetően.

Hátradőlhetünk, megérte szakemberre bízni, mi pedig  izgatottan vártuk az indulás előtti napig, hogy végre csomagolhassunk és reggel útnak induljunk. Nem kell stresszelnünk , hogy elérjük-e a repülőt vagy, hogy lesz-e még szabad szoba, hiszen ezt már előre lefoglaltuk. Az utazási tanácsadónk figyelt arra, hogy a repülőnk csatlakozási ideje elegendő legyen, a szállodában pedig nem az utolsó kis szükségszoba jut nekünk, hanem egy olyan amelynek remek a panorámája!

Nyugodtan hátra dőlhetünk de az indulás előtti izgalom közepette nem árt figyelni néhány apróságra.

Vegyük sorra az utazáshoz szükséges dokumentumainkat.

Útlevél- érvényes a hazautazáshoz számított hat hónapig. Készítsünk róla egy fénymásolatot, amit máshova helyezünk. Nem árt egy fotót sem tárolni róla a telefonunkon.

Szükséges vízumunk is meg van, eTA, ESTA (eletronikus belépési) engedélyeket érdemes külön kinyomtatni

Biztosítást is kötöttünk. Mentsük el a biztosító éjjel-nappal hívható számát és ha már itt tartunk a célországban lévő külképviseletünk elérhetőségeit is jegyzeteljük ki magunknak.

Címkézzük fel a bőröndünket. Nem árt belülre is elhelyezni egy nevünket és elérhetőségünket tartalmazó lapot. A bőröndcímkére nevünk és elérhetőségünkön kívűl írjuk fel a szállodánk nevét, címét arra az esetre ha elveszne a csomagunk így a légitársaság utánunk tudja hozni. 

Nyomtassuk ki a beszállókártyáinkat és vouchereinket annak ellenére, hogy okos kütyüinken tároljuk, hiszen nagyon kellemetlen tud lenni, ha lemerült eszközön ezt nem tudjuk elérni.

Tegyük könnyen elérhető helyre a kütyük töltőit, ha szükséges akkor megfelelő hálózati adaptert is tegyünk mellé.

Vigyünk magunkkal egy jó könyvet a repülőre, ha gyerekekkel utazunk nekik bekészíthetünk akár egy-egy kifestőkönyvet is, hogy ne unatkozzanak.

 Ne csomagoljuk be az egész szekrényt. Egészen biztos, hogy felesleges telepakolni a bőröndöt, ígyis-úgyis azt akarjuk majd felvenni amit pont otthon hagytunk, de ne feledjük, ez csak egy napig fog hiányozni.

 Ha már a bőröndnél tartunk ne feledjünk el egy feltűnő ismertető jelet tenni rá, így elkerülhetünk rengeteg kellemetlenséget, például azt, hogy más cuccaival indulunk el a repülőtérről.

Egy későbbi posztban szó lesz a profi csomagolásról. Gyakorlott utazóként bármikor, bármelyik évszakban, bármilyen égövbe tartó utazás előtt képes vagyok fél óra alatt becsomagolni. Úgy!, hogy semmit nem felejtek itthon. Szeretnéd tudni a titkokat?

om1bq00.jpg

Szólj hozzá!

Megint hétfő

2017. május 08. 11:30 - Goviatravel

videóval

Hétfő.

Mindjárt dél és nincs kedved dolgozni.

Nézegess helyette csodálatos fotókat!
Engedni kell másokat is hozzáférni a munkához.
Például a főnököt.
Te pedig dőlj hátra.
Chill.

Menjünk Mirihi szigetre! Now!

 

És ha mindez nem lett volna elég, itt van egy videó is! csak bele ne aludj a nagy munka közepette :)

 

Még valami! Kérlek szavazz egy kanttintással: 

Szólj hozzá!

Tippek első közös nyaralásra

2017. május 05. 22:15 - Goviatravel

Úgy tartják az első közös nyaralás vagy összehozza vagy szétválasztja a párokat. Érthető hiszen napi 24 órából 24 órát együtt töltik. Belegondoltál már ebbe? Eljátszottál már a gondolattal, hogy egy netalán két hétre együtt mentek nyaralni? Esetleg már konkrét úticélotok is van? Bár nyaralni készültök és a nyaralás csupa móka kacagás, könnyen rémálommá is válhat.

Megpróbáltunk néhány okosságot összegyűjteni, hogy a nyaralás tényleg a romantikáról szóljon és ne legyen veszekedős horror. 

  Töltsetek el együtt egy hosszú hétvégét

Még mielőtt két hetes nyaralásra indulnátok a világ másik felére, menjetek el kettesben egy hosszú hétvégére. Nem kell nagyon távoli helyet keresni, elegendő egy közeli wellness szálloda, esetleg a Balaton. Egy közösen eltöltött hosszú hétvége, a mindennapi rutinból kizökkentve és máris megtudhatjátok műkönek-e a dolgok közöttetek.

  Beszéljétek át, hallgassátok meg egymást, hogy mindkettőtöknek megfeleljen a hely ahol nyaralni szeretnétek

Úgy válasszatok úticélt magatoknak, hogy az mindkettőtöknek megfeleljen. Ha kedvesed nem szeret hegyet mászni, akkor semmi esetre se akarj ráerőltetni egy hegyitúrát. Akkor is tartsd szem előtt párod érdeklődését, ha meglepetés lesz az utazás. Tartsátok szem előtt, hogy az úticél mindenképpen és mindkettőtöknek megfelelő legyen.

  Szervezzetek programokat közösen

Nem azon kell összeveszni, hogy ki mit akar csinálni, hanem akár minden reggeli alatt megbeszélhetitek kinek mihez van kedve, mi az ötlete. Ha így tesztek és közös nevezőt kerestek, akkor egészen biztos, hogy nem lesz durcáskodós lemaradás városnézés közben, de még morgolódós napozásra sem kerülhet így sor. A lényeg, szervezzetek programokat közösen.

Legyetek egyenlőek 

Ha te nem vagy éppen egy sportolós típus, de a kedvesed szeret hódolni neki, ellenben te imádsz új ízeket megismerni, vagy piacon bóklászni, amit párod ki nem állhat, egyezzetek meg hiszen egyenlőek vagytok és közösen nyaraltok: próbáljatok ki közösen valamilyen sportot majd üljetek be egy helyi étterembe és kóstoljatok meg néhány új ízt.

  Ne zsúfold tele magatokat programokkal

Programot szervezni úgy érdemes, hogy ezt csak minden másnapra teszitek. Figyeljetek arra, hogy ne legyen túlságosan zsúfolt a nyaralás, mivel könnyen elfáradhattok ezáltal pedig az egész egy rémálommá válhat. Egy átbulizott éjszaka után nagy valószínűséggel jól esik egy kis lustálkodás legyen ez akár a tengerparton napozás, vagy andalgás a városban így igzaán tudtok figyelni is a másikra.

Egy a fontos mindig legyetek tekintettel egymásra és temrészetesen fogadjátok el, hogy nem vagytok egyformák. Különböztök és különböznek az igényeitek is, de némi kompromisszummal és odafigyeléssel könnyen közös nevezőre juthattok.

Kellemes nyaralást!

 

Szólj hozzá!

Magánrepülők királya

2017. május 05. 13:49 - Goviatravel

Keleti kényelem, nyugati biztonság.
Íme néhány fotó a világ legnagyobb magánrepülőgépéről.

Aki ezzel a géppel szeretne utazni, annak igen mélyen bele kell nyúlnia  zsebébe, hiszen egy óra repülés ennek a gépnek a fedélzetén 20.000 angol font.  
Egy London- New York út megtétele 160.000 angol fontba kerülne. 

A 787-es Boeing más nevén Dreamliner superjumbó alig több mint 220 négyzetméterén  összesen harmincan utazhatnak. A fedélzeten 18 teljesen vízszintesen dönthető szék van, a fürdőszobák márvánnyal burkoltak, ráadásul egy óriási konferencia terem is rendelkezésre áll, ahol akár légi partyt is rendezhetünk.

A luxusjumbo 17 és fél órát képes leszállás nélkül repülni, hatótávolsága majdnem 16.000 kilométer, amely távolságba nyugodtan belefér egy Budapestről induló kaliforniai hétvége is.

Aggódóknak mondjuk, ezért az árért személyzet is jár! :)

Ha pedig bárki kedvet kap egy ilyen utazásra, a cég oldalán akár most néhány kattintással le is foglalhatja.

 

Szólj hozzá!