GOVIA

travel

A Bécsi erdő szépsége tavas barlanglátogatással

2017. szeptember 22. 12:12 - Goviatravel

Így utaztok ti - Jordáki Gábor

Elmúltak a perzselően forró napok, az időjárás kellemesbe fordult, ideális a közelünkbe  található szépségeket is felfedezni. Így utaztok ti rovatunkban ismét Gábor utazásra csábító élményeit olvashatjátok:

Ajánlom mindenkinek ezt a programot, aki szereti a természetet, a friss levegőt, a mély csendet, a magasságok-mélységek váltakozását. Aki nem ijed meg egy kis gyaloglástól verőfényes napsütésben a hatalmas fák árnyéka alatt és bírja a hűvösebb, bezártabb helyeket, mint pl. a tavas barlang. Aki szeretné látni Bécs városát felülről, úgy, ahogy még soha!

 

Bevallom, kisiskolás korom óta vonzott a természet, a kirándulás, új városok, helyek felfedezése, megismerése.
Ez a szenvedélyem köszönhető a szüleimnek és az általános iskolámnak, akik lehetőséget adtak ezek részvételén.

Jelen túrát egy internetes utazási iroda honlapján találtam.
Mivel többször jártam már Bécsben városlátogatás keretében, rögtön felkeltette érdeklődésemet ez a gyalogtúra.

Mégse egy szimpla városlátogatásról beszélünk, amiből már volt részem néhányszor, hanem egy nagy kirándulásról úgymond a Bécsi erdőben, a Seegrotte tavas barlanglátogatással kiegészülve.

Buszos utazáson vettem részt, egy áprilisi szombati napon. Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett.

Budapestről indult az iroda busza kora reggel 6 órakor a Planetárium parkolójából Ausztria Fővárosába, Bécsbe.

Két csoport ment ugyanazzal a járattal: a gyalogtúrások és a Via ferrat-n részt vevők.

Az út pihenőkkel kb. 3 és fél óra volt.

Első megállónk: Mödling-Seegrotte tavasbarlang.

modling-seegrotte_3.png

Ez Európa legnagyobb tavas barlangja.

Aki ide betér, készüljön fel arra, hogy a benti hőmérséklet max.6-10 fok körüli.

A belépő 10 euro felnőtteknek, csoportos kedvezménnyel 7 euro. Gyerekeknek kb 7 euro.

Belépve egy meglehetősen alacsony folyosón kell áthaladni, míg leérünk a tavakhoz. A belmagasság átlagosan 180 cm. Vagyis aki ennél magasabb, nem átlagos méretű, annak bizony lehúzott fejjel kell végigmennie rajta.

A barlang 6000 négyzetméteren terül el.

Több kis termet lehet megtekinteni, ezek között szerepel egy kápolna is és egy nagyterem, ahol anno ünnepségeket, rendezvényeket is tartottak.

Régebben a barlangban repülőgépgyártással is foglalkoztak, amíg el nem lepte a víz az egészet.

Különböző termek mutatják be ezeknek ereklyéit, emlékeit, és azt, hogy mivel, és hogyan foglalkoztak, éltek az itt dolgozók.

A tavakhoz lefelé 86 lépcső vezet lefelé. (Tényleg annyi, számoltam)

A helybéli idegenvezető kis diktafonnal mutatja be az egész barlangot, ami olyan nyelvre van lefordítva, amilyen csoportot vezet éppen.

A tavakon csónakokkal visznek minket végig, melyek kb.20-22 fősek.

modling-seegrotte.png

Az előtérben található egy régi, nagyon szépen faragott csónak-hajó, aminek az eleje valamiféle állati motívumot takar. Kitűnően beleillik és beleolvad az ottani környezetbe.

A csónakázás a tavon kellemes és szórakoztató volt, annak ellenére,hogy szerintem kicsit jobban ki lehetett volna világítva az egész.

Utazás közben az egész termet, helyiséget, nyugtató klasszikus zene járja át.

A víz egyáltalán nem mély, viszont annál tisztább.

modling-seegrotte_2.png

Az egész barlanglátogatás nagyjából 40-45 perc, max 1 óra. Ebből a csónakázás 15 percre tehető.

Nem mondanám, hogy felejthetetlen élmény volt, e mindenképp újszerű, és egyedi, amiben még nem volt részem.

Örültem, hogy ilyet is megtapasztalhattam, átélhettem.

 

wienerwald.png

A túra második része: a Bécsi erdő

A tavas barlang és mire eljutunk az erdő bejáratáig, a túraösvényhez, kb.10-12 perc.

Életem során jártam már pár kiránduláson, erdőben, de ehhez foghatót még nem láttam.

Hatalmas, sűrű növényzet, kiválóan kitáblázott ösvények.

Az ösvény kezdeti szakasza talán megterhelő, és nehezebben fogyasztható lehet azok számára, akik nem gyakorlott túrázók, vagy kicsit elszoktak a váltakozó magasságkülönbségektől.

Az első megállónk a Huszártemplom, ami hét huszárnak állít emléket, és szolgál nyughelyéül. Az emlékhelyben a görög templomok motívumait, építészeti stílusait fedezhetjük fel benne.

Kb. 3-4 km-re van a kiindulási ponttól.

Az ösvény köves, kavicsos, gyökerekkel teli. Érdemes és ajánlatos fokozottan odafigyelni, hová lépünk menet közben.

Menet közben is, és felérve még inkább megdöbbenve tapasztaljuk mennyire értékes és szép helyen vagyunk, járunk és nézhetünk le az erdő mélyére és az egész Bécsi városra, ami hívogatóan terül el a lábunk előtt.

wien.png

A szintkülönbség kb.200-300 méter lehet.

Rövid pihenő után az Anninger Schutz menedékház felé vesszük az irányt, és egy hatalmas medvehagymás területen keresztül érjük el célunkat, újabb pihenőhelyünket.

Áthaladunk olyan területeken is, ahol fakitermelések, fa kivágások voltak. Ez a látvány számomra teljesen hihetetlen és lenyűgöző volt, mivel ilyet még soha nem láttam élőben, és nem tapasztaltam.

A menedékház igen pofás, hangulatos, családiasnak is mondható.

Ha nem is kötelező jellegű, de ajánlott kipróbálni a saját készítésű almás rétesüket, és igen ízletes, nem túl keserű Ottakringer sörüket.

Továbbhaladva megérdemelt feltöltődésünk és kellemesen elfogyasztott ebédünk után 5-6 percnyi járásra megérkezünk a Jubileumswarte kilátóhoz, ahonnan megcsodálhatjuk egész Bécset.

wienna.png

A látvány szemet gyönyörködtető. Érdemes annak is egy próbát tennie, hogy felmerészkedik a kilátó tetejére, aki fél a magasságtól, mert a látkép magáért beszél.

Ami számomra még nagyon érdekes és jópofa volt, hogy a túraösvények mellett különböző zeneszerzők táblát rakták ki, akik szintén azon az útvonalon jártak valamikor. Ilyen volt pl. Francz Schubert.

Összességében igazán feledhetetlen és csodálatos élményben volt részem,ami engem hetekre feltöltött energiával!

Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom!

 Jordáki Gábor

 

Ha ti is szeretnétek megosztani élményeiteket az olvasókkal, küldjétek el a goviatravel@gmail.com címre, amennyiben írásotok meggyőz bennünket, itt olvashatjátok és megfürödhettek a világhírnévben :)

Szólj hozzá!

A Plitvicei tavak felemelő világa

2017. augusztus 31. 17:22 - Goviatravel

Így utaztok ti - Jordáki Gábor

 

Aki egy igazán élmény dús, szemet gyönyörködtető programra vágyik, egy mesés tájon, kristálytiszta vízzel, több tóval, erdővel körülvéve, különleges fapallókon végigmenve,az ne hagyja ki a Horvátországi világörökség részét képező Plitvicei tavak varázslatos,felemelő világát.

A Plitvicei tavak Horvátországban található az 1979 óta Unesco világörökség részét képező a Plitvicei nemzeti parkban.

plitv.png

A világon, de Európában mindenképp egyedülálló természeti szépséggel rendelkezik a táj, akár nyáron megyünk, 20-25 fokos, kellemes hőmérsékletben, vagy akár télen, -5-5 fokban, mikor mindent jég borít, a tavak befagyva,a vízesések szintén, jégkristály, hó, dér borít be mindent.

El kell mondjam, nekem Horvátország egyik kedvenc üdülési helyszínem, legyen szó akár kirándulásról, városlátogatásról, vagy csak tengerparti nyaralásról.

Rengeteget hallottam a Plitvicei tavakról, és sokat is olvastam róla.

Mikor eljutottam odáig, hogy akkor belevágok, nem gondoltam, hogy tényleg ennyire tükrözik a videók, a cikkek azt az élményt és látványt,amit ott tapasztalok. Sőt!! Még sokkal többet is!

Az út autóval kb.5-6 óra, busszal még egy órát kell rászámolni pihenőkkel együtt.

A belépő 100 horvát kuna volt két éve, de ezelőtt 4 évvel is, mikor először jártam ott, nagyjából ugyanennyi volt, ami olyan 4500 ft - nak felel meg.

A bejárat előtt és benn is különböző bódék, standok sorakoznak, ahol megannyi hazai, táji sajtokat , édességeket, nemzeti ételeket árulnak. Főleg juhsajtot, különleges ízesítéssel, állaggal, amit feltétlenül meg kell kóstolni, ha nem is vásárol az ember otthonra suvenirnek, akkor is.

plitvice.png

A levegő hőmérséklete nyáron olyan 25-22 fok, de ha esik, akkor hűvösebbnek tűnik. Érdemes rétegesen öltözködni. Esőkabát ajánlott, sportcipő, esetleg túrabakancs, kisebb hátizsák, amiben víz, keksz, szendvicsek, fényképezőgép elférnek.

A tavakat fapallókon keresztül tudjuk megcsodálni és megközelíteni, ami egy dolomitvölgyben fekszik. Viszont, ha kifogunk egy esős napot, jobb felkészülni arra, hogy nehézkesen fogunk közlekedni és itt-ott ellepi a víz a közlekedési útvonalunkat.

Az út nem megterhelő, viszont eléggé kacskaringós. A víz meglehetősen hideg. Akinek pedig bármiféle allergiája van, az ha lehet, ne nyúljon bele és ne nézze meg a víz hőmérsékletét, mert kellemetlenül járhat.(Tapasztalat.)

A tavak vizei amúgy kristálytiszták, akár a tenger és a Korana-folyóba ömlik.

A nagy tavat hajóval járjuk körbe, ami kb.40-50 személyes és 15-30 percenként jár. Ez nagyjából 30-40 percet vesz igénybe.

A látvány onnan csodálatos. Körül vagyunk véve a eltérő méretű hegyekkel, vízesésekkel, és nem hallani mást, csak a hatalmas víztömeg zuhogását.

plitvi.png

A nemzeti parkban összesen 18 tó található (a két nagy tóval együtt, ami a Prosce és a Kozjak ) és ezeket 92 db vízesés köti össze. Több védett növény és állatfaj is fellelhető, mint pl.: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly.

A parkban különböző karsztbarlangokat is felfedezhetünk. Ilyenek a: Nagy-tó, Fekete-tó és a Tónimfa-barlangok.

Mikor utoljára voltam cimborámmal, leszakadtunk a csoporttól a nagy csodálkozás és fotózások közepette és letértünk kicsit az ösvényről és elég közel merészkedtünk egy medve barlanghoz. Szerencsére aktív német tudásomnak köszönhetően illetékes embert találva és megkérdezve visszatértünk a normális ösvényre. Izgalmas élmény volt.

A tavakat körbe lehet járni kisvasúttal, kisbusszal is, ami szintén egy különleges élményt nyújt az ember számára.

A szintkülönbségek igen eltérőek lehetnek a hely különösen kialakított tavak, hegyek nagysága miatt.

A zöldellő erdők és az átlátszó, égszínkék tavak kavalkádja lenyűgözi nem csak a felnőtteket, hanem a kicsiket, gyerekeket is.

plit.png

Emellett még több mint 50 féle orchidea faj és rengeteg lepke és madárfajnak ad otthont ez az igazán különleges nemzeti park.

A tavak felszínén vadkacsák is tanyáznak, akik egyáltalán nem félnek az ember közelségétől, hanem inkább várják, hogy kis elemózsiát dobjunk oda nekik. Fura látvány a vízben úszkáló különböző méretű és színű halak lubickolása.

A túra nagyjából 5-7 órás program. Lehet akár egész napos is, attól függ egy-egy vízesésnél, tónál menyit időzünk el, és hányszor állunk meg pihenni.

A nagy tó (Kozjak) előtt van egy komolyabb pihenőhely, ahol lehet étkezni, akár sült, nyárson forgatott bárányt és különböző suvenir bódék is találhatók, ahol beszerezhetünk és meglephetjük az otthoniakat képeslapokkal, kulcstartókkal, kis bábukkal, egyéb ereklyékkel a tájról és a környékről.

A Parknak több bejárata van, és különböző jegyeket is adnak, ezért érdemes és ajánlott odafigyelni, mikor, mondjuk a hajóról leszállunk visszafelé. 

Összességében én azt mondom, mindenki megérdemli, hogy egyszer eljusson erre a csodálatos, hangulatos helyre és aktívan kikapcsolódjon. Már csak annak apropóján is, hogy az évek folyamán a belépő jegy árai szinte semmit nem változtak.

Mondhatnám, hogy kötelező program lehet a természet szerelmeseinek, akár a távolságot, a látványt vagy az árakat nézzük, de nem akarok elfogult lenni, így csak azt mondom, hogy tiszta szívvel ajánlom!

Jordáki Gábor

 

1 komment

Közvetlen járat immár Philadelphiába is

2017. augusztus 20. 19:25 - Goviatravel

Sok útazó mondja és írja, hogy Philadelphia legszebb város a’ világon. Ezen kirekesztő tulajdont ’s dicséretet, Európában is annyi más városról is hallottam, hogy ámbár Philadelphiát igen szépnek képzeltem lenni, azt előre még sem  hittem, hogy tíz napi itt mulatásunk után, még is azt kelljen megvallanom, hogy Philadelphia egyik a’ legszebb városok közül. - Első nap az útszákat ’s nevezetesebb helyeket jártuk-meg, ’s minél tobb részében fordultunkmeg, bámulásom mind inkább nevelkedett, ’s mind inkább azt hittem, hogy a’ régi classicus Rómában vagy Athénében járok. ...

 A’ polgári épületeken kivül mintegy kétszáz középület és templom emelkedik a’ Philadelphia szépségeit, ’s szinte mindenik architecturájában valami különös látni való van.

- Bölöni Farkas Sándor: Útazás Észak Amerikába

A minap adták hírül, hogy az American Airlines közvetlen járatot indít májustól Philadelphiába.

Az első járat 2018. május 5-én délelőtt érkezik Budapestre.

A gépek minden nap 18.25-kor szállnak fel Philadelphiában és másnap 9.35-kor landolnak Budapesten.
A magyar fővárost 11.35-kor hagyja el a Boeing 767-es, hogy még aznap 16.00-kor megérkezzen Philadelphiába.

shutterstock_179938436.jpg

Jegyek tegnap óta, azaz augusztus 19-étől foglalhatóak. 

Bár a járatok szezonálisak lesznek a két város között minden nap közlekednek majd. Sokakban felmerülhet miért éppen Philadelpihia? Ugye a másik két keleti parti várost a lengyelek már "letarolták", aki nem tudná a LOT indítja szintén májustól Budapestről a közvetlen járatait New Yorkba illetve Chicagóba, így e két város kiesésével Philadelphia az a hub ahonnan bizony átszállással, és nem utolsó sorban jó csatlakozással, az egész American hátózat elérhető, amely bizony majdnem egész Egyesült Államokat szinte lefedi.

Lássuk be, nagyon kényelmes lesz akár Vegasba, Los Angelesbe, de még San Juanba is úgy elutazni, hogy lemondhatunk a hajnali indulásról. Nem kell a kora reggeli gépekkel indulni például Frankfurtba, hogy átloholva a repülőteret (mozgójárda kilométereket szelve, lifttel fel- lifttel le, lépcsőkön keresztül) átszálljunk a tengerentúli járatra. 
Egyébként innen könnyen elérhetőek olyan úticélok is, amelyek eddig elég körülményesek voltak például a karibi térségben, de akár kanadai célállomásokat is említhetünk.

aa-philadelphia.jpg

Ráadásul azok akik New Yorkba szeretnének eljutni, választhatják ezt az opciót, ugyanis a két város között kb. 160 km  a távolság, ami autóval másfél óra, Amtrak vonatokkal  is megtehető mindössze 40 dollárba kerül egy út a Nagy Almába.

Be kell vallanom, még egy észak-amerikai járat indítása sem töltött el ilyen hatalmas örömmel. Már egészen kis korom óta vágyom Philadelphiába (ugye milyen jó kimondani is a város nevét?) a hír óta  Bruce Springsteen híres számát hallom magamban folyamatosan. (Aki nem ismerné ide kattinthat)

Szóval már 10-11 éves korom óta vágyom ide, mióta olvastam A bércre esett fa c. életrajzi regényt, amely Bölöni Farkas Sándor erdélyi származású író, utazó életéről szól. Ezt követte maga Bölöni Útazás észak amerikában című útinaplója, talán ez volt életemben az a pont , amikor megfertőzött az utazhatnék és belémköltözött a folyamatos mehetnék.

Azóta pedig rendületlenül vágyom Philadelphiába.

facade-989671_1280.jpg

Philadelphia a tudomány és az emberbaráti intézmények bölcsője. Természetrajzi, néprajzi múzeuma a leggazdagabb Amerikában. Könyvtára, olvasótermei nyitva állnak mindenkinek. Külön egyesület foglalkozik a szegénysorsú gyermekek taníttatásával.

 1830-ban így írt a városról, ami azóta rengeteg fejlődésen, átalakuláson ment keresztül.

Pennsylvania legnagyobb városa, más nevén „a testvéri szeretet városa”, mind lakosai számát, mind  területét tekintve az Egyesült Államok ötödik legnagyobb városa.

Az Egyesült Államok első fővárosa, és 1773-ban itt írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot. Philadelphia az USA egyik legrégebbi és történelmileg a legjelentősebb városa.

William Penn a 17. század végén a Delaware-folyón épült philadelphiai kikötőt megalapította, így a világ minden tájáról érkeztek ide bevándorlók. Munkájuk által a város egyre jobban fejlődött, ipara pedig növekedett.
Bár London után a második legnagyobb angolul beszélők által lakott város, a város környéke és éttermei a régről megmaradt nemzetiségi kavalkádot tükrözik.

Philadelphia Amerika egyik legnépszerűbb turistacélpontja, változatos történelmének, műgyűjteményeinek, múzeumainak köszönhetően. Remek éttermei és szállodái is vonzóak az utazók körében.

Végezetül kedvcsinálónak íme néhány kihagyhatatlan látnivaló, ami miatt feltétlenül érdemes ide elutazni:

- Fine Arts Pennsylvania Academy
- Rodin Museum, ami Auguste Rodin műveinek Franciaországon kívüli legnagyobb gyűjteménye
- Philadelphia Museum of Art - az USA legnagyobb képtára
- Franklin Institute - a város legjelentősebb tudományos múzeuma, magába foglalja a Benjamin Franklin National Memorialt, valamint az Archaeology and Anthropology Pennsylvania Museum Egyetemet
- National Constitution Center
Eastern State Penitentiary
- USA hat pénzverdéjének egyike, 1792-ben itt készültek az első amerikai érmék, ma is működő pénzverde életébe be is tekinthetünk
Fireman's Hall tűzoltó múzeum

 philadelphia-79773_1280.jpg

Mindenképpen látogassunk el az Independence Hall-hoz, az amerikai történelem egyik legfontosabb épületéhez, itt dolgozták ki és írták alá mind a Függetlenségi Nyilatkozatot, mind az Egyesült Államok Alkotmányát.
1865-ben az épületben ravatalozták fel az elhunyt Abraham Lincolt.

A Liberty Bell, a Szabadság Harangja korábban az épület része volt. Napjainkban szemben, a saját épületében tekinthető meg. A legenda szerint a harangot 1776. július 4-én akkor szólaltatták meg, mikor a Második Kontinentális Kongresszus megszavazta az amerikai függetlenség kikiáltását.  

liberty-bell-288897_1280.jpg

Gasztroőrülteknek kötelező ellátogatni a Reading Terminál piacára, ahol friss zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, virágokat, kézműves termékeket és házi készítésű sajtokat lehet vásárolni többségében amish farmeroktól. Ha pedig kedvet kapunk egy jót enni, válogathatunk a világkonyhák között: olasztól a vietnámiig, esetleg  betérhetünk a Morimoto-ba, amit a híres iron chef Masaharu Morimoto üzemeltet, nem árt viszont előre foglalni asztalt hozzá.

reading-terminal-market-philadelphia-pennsylvania-food-hall-market.jpg

Aki pedig romantikázni vágyik, esetleg leánykérésre készül, nos azoknak is van egy jó hírünk! Ugyanis Philadelphia ebből a szempontból is ideális, itt található ugyanis a LOVE park, amely egy különleges hely, ahol a szökőkút mellett egy "love"szót formázó szobor is látható.

 635920256006255295-933673263_love_park.jpg

Szólj hozzá!

Új szállodát nyit a Mandarin Oriental

2017. július 31. 13:56 - Goviatravel

 

Ez az első alkalom, hogy a luxus szállodalánc Dél Amerikában nyit szállodát.
A  Mandarin Oriental  ma nyitja meg hoteljét a Chilei főváros, Santiago de Chile szívében.

Mandarin Oriental  a várus legfontosabb negyedében helyezkedik el, üzleti és szabadidős központok közvetlen közelében. Irodaházak, éttermek, múzeumok, színházak, luxus bevásárló központok szomszédságában. A Vitacura exklúzív lakóövezetéhez közel helyezkedik el.

Hotel Santiago ma nyitja meg kaput a Mandarin Oriental Hotel Group menedzselése alatt, ahogyan ezt májusban már előzetesen bejelentették.

A korábban Grand Hyatt lánc tulajdonát képező szálloda teljes felújításon esik át, melynek első szakaszát 2018 végéig tervezik befelyezni.
A szálloda a felújítási munkálatok alatt is nyitva tart.

Mit várhatunk az új szállodától? Jelenleg  310 szobát tartalmaz, köztük 23 olyan lakosztállyal rendelkezik, amelyekről remek kilátás nyílik a városra és az Andokra.

A 25.000 négyzetméteres alapterület egy nagy  szabadtéri medencével és parkosított kertekkel rendelkezik, amelyek nyugalmat biztosítanak a vendégek számára. A szálloda jelenleg öt éttermet és bárt, valamint hatalmas bankett- és tárgyalótermet kínál. A további szolgáltatások közé tartozik a SPA és a fitneszközpont.

Az új tulajdonosok ígérete szerint az átalaktás során hű marad a Mandarin Oriental szállodák arculatához. A luxusszállások, a nyilvános területek, a parkosított kertek újratervezésére kerül sor, melyek tükrözni fogják úgy a helyi kultúrát, mint a Mandarinra jellemző Kelet-ázsiai örökség.

Nemrégiben a Mandarin Oriental  bejelentette, hogy megnyitja Dubaiban is második luxusszállodáját, a Mandarin Oriental Jumeirah Beach-en kívűl egy belvárosi üzleti szállodát is, egy 63 emeletes felhőkarcolóban.

Jelenleg 29 szállodával és 8 luxusapartmanházzal rendelkezik 19 országban, és hamarosan megnyitja a következő szállodát Dohában.

Szólj hozzá!

New York, ahogyan még nem láttad

2017. július 29. 14:58 - Goviatravel

páratlan szépségű, lenyűgző légifelvételek New Yorkról

Mint ahogy már mi is beszámoltunk, jövő év májusától közvetlen járattal lehet New Yorkba utazni Budapestről.

Addig is szeretnék kicsit több időt és posztot szentelni a Nagy Almának, egyrészt kedvet teremtve az utazáshoz, másrészt olyan információkat kívánunk majd adni, melyek jól jönnek egy New York-i utazáshoz.

Miért is nevezik a város nagy Almának, arról temérdek mendemonda kering, mindenki választhat magának egy olyat, amelyben hisz, amely tetszik neki.

Hozzánk legközelebb egy metafóra áll, melyet a történet szerint Edward S. Martin író használt az 1909-ben kiadott A vándor New Yorkban című könyvében.

Annak a fának, melynek gyökerei a Mississipi völgyében erednek, és ágai óceántól óceánig terjednek, New York a gyümölcse, ahol az emberek megélhetést, boldogulást, életet lelhetnek.

A Big Apple egy olyan hely, ahol mindenki megtalálja a boldogulását. Ennek reményében is vágtak neki oly sokan az öreg kontinensről is a századforduló idején.

Mi most nem kívánunk elmélyedni a történelemben, inkább szeretnék a várost úgy megmutatni, ahogyan szinte biztos egy utazó sem fogja látni.

laforet_visuals.png

Úgy ahogyan Vincent Laforet  kapta lencsevégre egy nyitott helikopter ajtajából, 7500 láb magasságból.  A lenyűgöző éjszakai fotók mindenkit magával ragadnak, fontos megemlíteni, hogy ebből a magasságból Laforet nem csak NYC főbb repülőterei körüli légiforgalomra látott rá, hanem a fotók úgy készültek, hogy fotós és a város között nincs külön üveg egy olyan magasságban, ahol még éppen nincs szükség oxigénmaszkra.

Laforet az utóbbi 15 évben több mint 50 hasonló légi kalandban vett részt New York és más városok felett, de amint nyilatkozta ez volt messze a legfélelmetesebb repülés mind közül.

laforet_visuals_1.png

( A cikkben megjelent fotók a LAFORET VISUALS Inc. tulajdonát képezik. Blogunk írásos engedéllyel rendelkezik ezek megjelenítésére)

Ő és fényképező felszerelése a helikopterhez volt biztosítva, amikor a Men’s Health Magazine számára készültek a fotók.
Canon 1D X és egy Mamiya Leaf Credo 50 MP típusú gépeket használt (3200/6400 ISO, f / 1,2-f / 2.8) .

A magas ISO és a gyors zársebesség lehetővé tette Laforet számára, hogy éles képeket készítsen a helikopter jelentős rezgése ellenére.

Laforet páratlanul részletgazdag, valamint szemet gyönyörködtető színvilágú képminőséget hozott létre.

Íme egy "ami mögötte van" videó, amely akkor kezdődik, amikor még világos volt:

 

Néhány fotó, melyet Laforet azon az éjszakán készített:

 

 

Még többet munkáiról Laforet oldalán találhattok, érdemes meglátogatni.

Szólj hozzá!

HIVATALOS: Ismét közvetlen járattal New Yorkba

2017. július 07. 13:17 - Goviatravel

Már csak jövő év májusáig kell várni és rögtön két amerikai városba is repülhetünk közvetlen járaton.
A LOT lengyel légitársaság 2018-ban elindítja járatait Budapestről New Yorkba valamint Chicagóba.

Az első járat 2018. május 3.-án indul.

A New York-i járatok hetente négy alkalommal, hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap közlekednek, a tervek szerint New Yorkba 11.55-kor indul a LOT Dreamlinere, és 15.40-kor érkezik meg a JFK repülőtérre. Vissza pedig 18.15-kor indul a járat és egy nappal később reggel 8.50-kor érkezik meg Budapestre.

new-york.jpg

Chicago felé kedden és szombaton közlekedik majd a járat, amely 11.35-kor indul és 14.50-kor érkezik az O'Hare repülőtérre, vissza pedig 16.35-kor indul Chicagóból és másnap reggel 8.55-kor száll le Budapesten.
A járatok egész évben közlekedni fognak, nem csak szezonálisan.

chicago.png

Mindkét útvonalat Boeing 787-8-as Dreamlinerrel repüli majd a lengyel légitársaság, a gépet pedig Budapeten állomásoztatja.

A 252 fős gépen 18 business, 21 premium economy és 213 turista osztályú ülést lesz, a fedélzeti kínálat a magyar és az amerikai utasok igényeihez fog igazodni.

lotbg.jpg

Photo courtesy of Boeing and LOT.

Szólj hozzá!

A Világ 15 legszebb szigete

2017. június 27. 13:35 - Goviatravel

tudni szeretnéd, melyek a legszebb szigetek a világon?

A világ tele van gyönyörű helyekkel, kristálytiszta vizek és trópusi szigetek lélegzetelállító kilátással, tökéletes helyszínek egy felejthetetlen nyaraláshoz.

Mai posztunkban összegyűjtöttük a 15 legszebb szigetet, elrepülünk Hawaiitól Ázsiába, Dél-Amerikából Európába. Csak egy kattintás és máris a legszebb szigeteken lehetünk!

Jó utat!

1- Seventy Island, Palau

Az első a legszebbek között Palau Köztársaság, egy sziget állam a Csendes-óceánon. Mikronéziához tartozik, területe mindössze 488 négyzetkilométer, 1519 km tengerparttal. Területét 200 vulkanikus és korall-sziget alkotja. Leghíresebb helye Seventy Islands (Hetven sziget), amely sajnos  vagy szerencsére nem látogatható. A szigorúan védett rezervátum teknősök és vízi élőlények ritka fajainak zavartalan élőhelye.

 

2- Koh Samui, Thaiföld 

Koh samui szigete Thaiföld déli részén található, mintegy 700 km-re a fővárostól, Bangkoktól. Thaiföld harmadik legnagyobb szigete. Látogatottsága növekvő tendenciát mutat köszönhető ez repülőterének is, mely egyébként Ázsia legkülönlegesebb repülőtere.

 

3- Szicília és Szardínia, Olaszország

Kétség nem fér hozzá, ennek a két csodálatos ékszernek is dobogón kell szerepelni. Szicília, a legnagyobb olasz és mediterrán sziget, 25 700 négyzetkilométer területű régiót alkot a Lipari-szigetek, az Egadi és Pelagie szigetek valamint Ustica  és borairól is híres Pantelleria szigetekkel. Szicília hat UNESCO Világörökség része helyszínnel rendelkezik, melyek történelem, művészeti, építészeti és természeti jelentőséggel bírnak: Villa Romana del Casale (1997), Templomok Völgye (1997), Lipari -szigetek (2000), a késő barokk város Val di Noto (2002), Siracusa városa és Pantalica nekropoliszai (2005), Etna (2013).

 

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, Olaszország különleges autonómiával ellátott régiója.  Bár kevesebben látogatják, rengeteg látnivalóban bővelkedik. Az enyhe éghajlatának, érintetlen tájainak, a tengervíz tisztaságának köszönhetően egyre több turistát vonz.

 

4- Kauai, Hawaii-szigetek, USA

Kauai vagy Kaua’i  geológialag a legrégebbi, Hawaii-szigetek nyolc  nagy szigetének egyike, Niihau után a legészakibb. Más néven The Garden Isle, Oahutól északnyugatra fekszik. A sziget vulkanikus eredetű ezért domborzata inkább hegyvidékes. A sziget az Amerikai Egyesült Államok 24. legnagyobb szigete.

 

5- Bali, Indonézia

Az Indonéz-szigetvilág legkedveltebb, a helyiek által “Istenek szigetének” nevezett tagja milliószám fogadja a turistákat. 2013-ban a külföldi turisták száma megközelítette a 4 milliót a további 5 milliónyi indonéz turista mellett. Legnagyobb számban ausztrálok látogatják, számuk megközelíti az egy milliót, de közkedvelt a kínai és japán turisták körében is, köszönhetően többek között az elbűvölő szépségű tájainak, a messzi földön híres strandszakaszainak, szörfölési lehetőségeknek, látványos víz alatti élővilágának, gazdag kulturális hagyományainak.

 

 

6- Santorini, Görögország

Santorini egy kör alakú vulkanikus sziget, belső tengeri lagúnája valamikor ennek a szigetnek a krátere volt.

Európa egyik legkedveltebb nyalaróhelye, a turisták többsége hatalmas tengerjáró hajóval érkezik, melyek általában Fíra (főváros) alatt állnak meg. Szamárháton, felvonóval vagy pedig gyalog 600 lépcsőfokon lehet feljutni a városba.

 

7- Maui, Hawaii, USA

Méretét tekintve Maui a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigete (1883 km2), amit  vulkánok hoztak létre körülbelül 70 millió évvel ezelőtt.
A szigetet tulajdonképpen két nagy vulkán alkotja, az egyik nyugaton a Nyugat Maui-hegység, amely egészen a Pu’u Kukui hegyig ér valamint a keleti Haleakala vulkán (közelmúltban még aktív).  Honolulutól délkeletre helyezkedik el. A szigeten az első lakosok polinéz hajósok voltak, akik utódai ma is Mauin élnek.

 

8- Boracay, Fülöp-szigetek

Boracay-sziget mintegy 315 km-re délre fekszik a Fülöp-szigetek fővárosától, Manilától. Területe 10,32 négyzetkilométer. A szigeten dübörög az éjszakai élet, nappal pedig hódolhatunk a vízisportoknak, vagy napozhatunk a már szinte vakítóan fehér, finomszemcsés homokban. Igazi kis luxus sziget.

 

9- Palawan, Fülöpszigetek

Palawan, a Fülöp-szigetek nyugati részén fekszik, Manilától mintegy 550 kilométere.  A sziget 450 km hosszú, és átlagosan 50 km széles. Kristálytiszta tengervizi élővilágának, háborítatlan korallzátonyainak köszönhetően közkedvelt búvár paradicsom.
Fővárosa a sziget közepén elhelyzkedő Puerto Princesa, itt található a világ leghosszabb hajózható föld alatti vízfolyása, a Folyó Nemzeti Park, amely az UNESCO világörökség része.

 

10- Phi Phi, Thaiföld

A Phi Phi-szigetek egy Krabi tartományhoz tartozó kis szigetcsoport az Andamán-tengerben, Thaiföld déli részén. Phuketről hajókirándulás keretén belül is meglátogatható.

Turisták ezrei látogatják, ami nem csoda, hiszen a sziget nagyon népszerű turisztikai célállomás lett, melyet a The Beach (A part) c. film tett híressé, Leonardo DiCaprio főszereplésében.

 

 

11- Ambergris Caye, Belize

Belize legnagyobb szigete és az ország fő turusztikai célpontja. Jacques Cousteau-nak köszönhetően vált híressé, aki a vilég tíz legjobb búvárhelyszíneinek egyikévé nyílvánította.

Jelenleg a sziget fő bevételi forrása a növekvő vízi- és ökoturizmusból áll.
Ambergris-sziget valójában néhány kilométerre terül el a Belize Korallzátony Természetvédelmi Terület korallzátony-sorozattól. A közelben található a Nagy Kék Lyuk nevű víz alatti 300 méter átmérőjű és 124 méter méy víznyelő, mindkettő az UNESCO világörökség része.

 

12- Isla Mujeres, Mexico

Az “Asszonyok-szigete” egy kis sziget amely a Karib-tengerben található, 13 km-re fekszik a Yukatán-félsziget észak-keleti részén. Tulajdonképpen Cancunnal szemben. Feltétlenül meglátogatandó Playa Norte gyönyörű fehér homokos partja, a Garrafon Park snorkellezőknek szinte kötelező páratlan szépségű színpompás tengeri élővilága miatt is. 

A sziget páratlan lehetőséget nyújt delfinekkel való úszáshoz, ami minden korosztály számára felejthetetlen élmény.

 

13- Bora Bora, Francia Polinézia


Bora Bora a Társaság-szigetekhez tartozik Francia Polinéziában.  Tahiti nyelven “elsőszülött”, ugyanis a legendák szerint ez volt az első a szigetek közül, amely kiemelkedett a vízből.
Az embernek elsőre Gauguin-képek ötlenek föl: csábos, mosolygós, virágkoszorús lányokkal. Ám ez a világvégén található Paradicsom bővelkedik mindennel: luxus üdülőhelyek, saját medencével rendelkező kerti lakosztályok, vízre épült bungalók, ahonnan csak néhány lépés a türkizkék kristálytiszta víz, és szinte mindenhonnan lenyűgöző kilátás nyílik az Otemanu-hegyre.

 

14- Húsvét-sziget

Húsvét-sziget egy sziget a Csendes-óceán déli részén, Chiléhez tartozik ám néprajzilag Polinézia része. Itt találhatóak a hatalmas fejszobrok, melyeket moai-nak neveznek és a sziget jelképeivé váltak. A szigeten már csak 638 moai található, Sebastian Englert vezetésével az elmúlt években kutatásokat végeztek melyek célja még nem ismert. A legutóbbi vizsgálatok szerint a szobrok megölt bennszülött törzsi vezetőket ábrázolnak, a közhiedelem szerint lehetővé teszik az élők kapcsolatba lépését a másvilággal.

 

15- Kiawah- sziget, Dél Karolina, USA

Kiawah-sziget az egyik legszebb sziget a világon. 2000-es népszámláláskor 1163 lakossal rendelkezett. A sziget körülbelül 25 km-re fekszik Charlestontól, és Dél Karolna állam egyik legjelentősebb turisztikai célpontja. Fényűző tengerparti házai, strandjai kiváló pihenési lehetőséget nyújtanak. Az 1980-as és 1990-es években világszínvonalú golfpályákat építenek, 2007-ben a szigeten található Ocean Golf Course-t választották a PGA-bajnokság helyszínéül, mellyel Kiawah-sziget felkerült a golfozók legkedveltebb helyszínei közé.

 

 

Maldív-szigetek

A lista nem lenne teljes a Maldív Köztársaság nélkül, de ugyanakkor sok-sok hosszú bejegyzést érdemelne. A szigetország alig 350 ezer lakossal rendelkezik (2005-ös becslés szerint) és az Indiai-óceán legszebb atolljainak csoportja. 

 

Egyetértesz ezzel a rangsorral? Te melyiket tartod a legszebb szigetnek, tökéletes helyszínnek egy álom nyaraláshoz?

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

3 komment

Anya jól vagyok!

2017. június 19. 22:16 - Goviatravel

“Mindenki szeret utazni, csak a többség nem mer szabadnak lenni” vallja Jonathan Kubben Quiñonez, miközben mindenki mást is arra ösztönöz, tegyék ugyanazt amit ő.

Üzleti tanácsadóként dolgozott Brüsszelben, majd tavaly márciusban otthagyta munkahelyét, eladta autóját és vásárolt egy egyirányú repülőjegyet Kubába. Azóta is járja a világot, édesanyja aggodalmából pedig óriási kampány fejlődött, azzal, hogy a világ minden tájáról üzent neki haza: “ Mom, I’m fine” azaz “Anya, jól vagyok”.

Instagram oldalát több mint negyed millióan követik, májusban pedig édesanyja is elkísérte Indonéziába.

Hogy miért is teszi mindezt? Egyszerűen szeret utazni, magát szabadnak érezni, és nem utolsó sorban megmutatni, hogy a világ egy gyönyörű hely.

Galéria:

 

Szólj hozzá!

India, ingyen repülhet a légitársaság gépein

2017. június 19. 16:21 - Goviatravel

 

fleet.jpg

Egy indiai kismama a Jet Airways tegnapi Damman (Szaud Arábia) és Kochi (India) közötti járatán életet adott gyermekének 11.000 méteres magasságban az Arab tenger fölött.

A várandós anyuka még csak a hetedik hónapban volt, és szerencsére a 162 utas között egy orvos és egy nővér is utazott, akik segédkeztek a szülés lebonyolításában, miközben a Boeing 737-es típusú repülőgép útvonalat módosítva Mumbai repterén leszállt, majd az anyukát és az újszülöttet kórházba szállították, a gép pedig folytatta útját eredeti célállomása felé.

A légitársaság szóvivője bejelentette, "mivel első szülött baba a Jet Airways járatain" az újszülött számára lehetővé teszi, hogy ingyen repülhessen egész életében az összes járaton.

 

Szólj hozzá!

A világ legszebb városai építészet kedvelőknek

2017. június 14. 22:28 - Goviatravel

Egy várost lehet kedvelni sokféle szempontból: jókat lehet enni például, vagy remek vásárlási lehetőségek kínálkoznak. De talán semmi sem határozhat meg jobban egy helyszínt, mint az építészete. 

Ha átgondolt a városrendezése, jól idomul a kulturális rendezvényekhez, vizuális arculata van egy városnak, el tudsz benne merülni és időutazni úgy, hogy tudod különleges helyeket jársz be. 

Kell még valami egy építészeti sétához Brazíliavárostól akár Budapestig?

1_katalin_palota_szt_petervar.jpg

Szentpétervár, Oroszország: rokokó

A rokokó mozgalom Franciaországban a XVIII. században jott létre, egyfajta ellenállásként a szigorú, szimmetrikus barokk stílus ellen.
Míg mindkét stílus ismert gazdag díszitett megjelenése miatt, a rokokónak rengeteg eleme van, ami  a barokkal ellentétben könnyedebb, játékosabb, színesebb. 
A stílus Európa-szerte hódítani kezdett az arisztokrácia körében. Hamar elnyerte a szentpétervári  női uralkodókat is.  
Messze a leghíresebb rokokó jegyeiben épült palota az orosz Katalin-palota (I. Katalin megbízásából épült, majd lánya, Erzsébet cárnő által bővített) a szentpétervári Puskinhoz tartozó településen, mely az orosz cárok nyári rezidenciájaként szolgált.

 

 

2_braziliavaros_futurizmus.jpgBrazíliaváros, Brazília: futurizmus

Amikor Juscelino Kubitschek 1956-ban Brazília elnökévé vált, elhatározta, hogy egy új fővárost épít az ország kopár közepén, így született Brazíliaváros.
Az új elnök Oscar Niemeyer fiatal építészt bízta meg a város építtetésének vezetésével. Egy hónapon belül Niemeyer lakó-, kereskedelmi és kormányzati épületeket tervezett az új város számára. Legfőbb munkája Brazília Nemzeti Kongresszusa, Brazíliaváros Katedrálisa, az elnök lakóhelye, a Köztársasági Ügyészség épülete (képen).
A dinamikus vonalak által meghatározott épületek, a beton és üveganyagok, valamint a futurizmusra jellemző éles kontrasztok (a modernizmus egyik ágaként) határozzák meg a brazil főváros esztétikai értékét. Brazíliaváros 1987 óta az UNESCO VIlágörökségeinek listáján is szerepel.

 

 

3_ath.png

3_athen_phartenon.jpg

Athén, Görögország: klasszikus görög építészet

Az athéni építészet és a világhírű romok látogatása olyan, mintha visszalépnénk az ókori Görögországba, ahol a kőfaragás ie. 400-as évekig nyúlik vissza, a templomokat évszázados oszlopok tartják, istenségek csarnokait alkotva.
Az építészet eme stílusának legikonikusabb példája a Parthenón, Pallasz Athéné temploma az athéni Akropolisz csúcsán.

 

 

4_roma.png

Róma, Olaszország: barokk

A lómaiak messzemenően híres újítók voltak, ezért nem meglepő, hogy Róma városa  példát mutatott és minden építészeti stílust alkalmazott már az ókori klasszikus óta (román, gótikus, reneszánsz).
Napjainkban a város a 17. századi barokk építészet egyik legnagyobb központja, melyet fényűző olykor már túldíszitettség, kidolgozottság jellemez.
Ha Rómában jársz, látogass el a Szent Péter térre, vagy a Trevi-kúthoz, hogy személyesen is megtapasztalhasd a drámai stílust.

 

 

5_hanoi.jpg

Hanoi, Vietnám: francia gyarmati

Ahogy a név is sugallja, a francia gyarmati (koloniál) az építészet olyan stílusa, amelyet a franciák a kolonizáció során használtak. A stílus különösen fontos Délkelet-Ázsiában, amint azt a Hanoi korai 20. századi épületei is példázzák.
Figyelemre méltó példák közé tartozik az 1906-os elnöki kastély és Hanoi operaháza (a képen, 1911-ben készült el), a város ezen része túlélt mindent és hasonlít is Párizs egyes városrészeire.

 

 

6_miami.jpg

Miami, Florida: Art Deco

Talán a legikonikusabb ezen a listán, a világ legnagyobb Art Deco- negyedét magának tudó Miami Beach. Ez a huszonhárom utcából és 960 épületből álló blokk a város legizgalmasabb része, amit hívnak még Old Miami Beach-nek is. Egyszerre mutatja meg a város egy fontos korszakának építészetét.
Az 1920-as és 1930-as években épült ultramodern épületek olyanok ma is, mintha újak lennének. Napjainkban színesebb a környék mint bármikor, a város luxus turisztikai célpontá történő átalakítása érdekében az építészek szimmetrikus és geometrikus mintákhoz, virág- és állatmotívumokhoz és pasztell színekhez nyúltak, amelyek a mai város szinonimájává váltak.
Különösebb építészet iránti vonzalom nem szükséges ahhoz, hogy itt jól érezd magad. Minden épület egy műalkotás.

 

 

7_tlv.png

tlv.png

Tel Aviv, Izrael: Bauhaus

Az UNESCO Világörökség részét képező Tel Aviv "Fehér Város"  4 000 ún. “nemzetközi stílusú épületet” tartalmaz, amelyek közül sokat az 1930-as és 1940-es években építettek.
Az Európából menekülő zsidó bevándorlók beáramlása érdekében a német Bauhaus által kiképzett építészek építették a modern stílusú megfizethető házakat funkcionális építési technikát alkalmazva, Sir Patrick Geddes tervei alapján. Az épületeket természetesen a mediterrán éghajlatnak megfelelően alakították, ezért festették a gyönyörűen ívelt falakat például fehérre.

 

 

8_bcn.jpg

Barcelona, Spanyolország: katalán modernizmus

Figyelembe véve a modern gótikus és keleti technikákat, a 19. század eleji katalán építész Antoni Gaudi szeretett volna szerves, városi tereket teremteni a városban.
Egy barcelonai séta során találkozhatsz a firenzei kerámia és festett üveg mozaikjaival, valamint  a hullámzó kőfaragásokkal is, ide értve a Güell Parkot és befejezetlen mesterművét a La Sagrada Familia (Szent Család) templomot. (képen)

 

 

oxford.jpg

Oxford, Anglia: gótika újjáéledése

Mattew Arnold költő Oxfordot “az álmodozó tornyok városának" nevezte.
Nem hiába.
Oxford összképét az újjáéledő gótika tornyai határozzák meg. A gótika korában épültek egyetemek és a diákok elszállásolására szolgáló kollégiumok is.

 

 

marrakech.jpg

Marrákes, Marokkó: mór építészet

A rijadák, belső udvarok és a kertek, valamint a nyitott tetők Marokkóra jellemzőek, és az iszlám tervezés szempontjából elengedhetetlenek, mivel a magánéletre fektetik a hangsúlyt. Az utcai ablakok hiánya és a vastag falak használata a meghittség, bensőség érzését szolgálják. A marrákesi rijadák, a város mecsetjeivel, minaretjeivel és mozaikjaival váltakozva- kivételes helyszínt nyújt a 12. és 17. század mór építészetének megtekintéséhez. 

 

 

Dubai, Egyesült Arab Emírségek: kortárs

Néhány rövid évtized alatt Dubai tájképe teljesen átalakult.
A legek városában taláhatjuk  a világ legmagasabb épületét (Burj Khalifa), a hétcsillagos szállodát (Burj Al Arab).
Egyedülálló, ember alkotta szigeteivel: a Pálma után a hét kontinenst ábrázoló szigetcsoport, mind olyan fejlesztések melyek kortárs építészek mint Zaha Hadid vagy Rem Koolhaas őrületes fantáziájáról tanúskodnak.

 

 

ditmas_park.jpg

 Ditmas Park, Brooklyn, New York: viktoriánus

Több száz 1900-as évekbeli viktoriánus házat csodálhatsz meg a Ditmas Park környékén, Brooklyn közepén.

A gyönyörű környék viktoriánus palotái egy régi korszak bájait elevenítik fel.

 

 

 ist_hagia_szophia.jpg

Isztambul, Törökország: bizánci, oszmán

A kultúra és az építészet történelmi kereszteződésének, etnikumi sokszínűségnek legkiemelkedőbb példája Isztambul, ahol rengeteg palotát, mecsetet, zsinagógát és templomot csodálhatsz meg. A város az ókori görög, római, bizánci épületek színhelye.
Itt találod a bizánci építészet gyöngyszemét is a Hagia Szophia mecsetet. 
A mecset bizánci kupolája, színes mozaikjai, az oszmán minarettjei, iszlám kalligrafái az akkor ismert összes építszeti elem tökéletes egysége.

 

 firenze.jpgFirenze, Olaszország: reneszánsz

Nehéz elmenni a reneszánsz lenyűgöző szépsége mellett Firenzében, a 14. században született mozgalom szülőhelyén. A korszak díszített, ám szimmetrikus és geometrikus struktúrákra - oszlopok és kupolák- helyezett hangsúly a középkori időszak szabálytalan és szigorú vonalairól keletkezett.
A legkiemelkedőbb a firenzei dóm, Catedrale di Santa Maria del Fiore (azaz Liliomos Szűz Mária- székesegyház).

 

és ami nélkül ez a lista nem lehetne teljes: 

gellert.jpg

Budapest, Magyarország: szecesszió, Art Nouveau

A szecesszió a 19. század végén és a 20. század elején alakult ki Budapesten, és a város még ma is az építészeti stílus egyik legjobb helyszíne.
Kiemelhetjük a sok szépség közül a Gresham-palotát, a Gellért Szállót és gyógyfürdőt (a képen), az Iparművészeti Múzeumot és a Budapesti Állat- és Növénykertet .

 

Szólj hozzá!