A hegyek lejtőin előleg a dél napsugarából
2011. július 13. írta: Goviatravel

A hegyek lejtőin előleg a dél napsugarából

 

Az ottocento utazói átkeltek az Alpok láncain "Itáliai utazásuk" kezdetén és szemük előtt egyszerre napsugárral, fényekkel, színekkel és a mediterrán éghajlat melegével teli láthatár tárult ki.

A Lario (Como-tó) és Ceresio (Luganói-tó) tette ezt a csodát, melyekhez kevéssel nyugatra a Lago di Varese és délre a brianzai terület víztükrei csatlakoznak, egy olyan terület, mely a Pó-síkság köde és az Alpok ormai között egy romantikus paradicsomot alkot. Ezek a helyek mindmáig szuggesztív hatással bírnak.

Balbianello

Az európai népek közös kulturális emlékezetében szerepel a Como-tó. A Lario ( a tó másik neve) ezt a kivételes megtiszteltetést Alessandro Manzoni remekművének, a "Jegyesek"-nek köszönheti. A regény elszakíthatatlanul e lombardiai tóhoz kötötte Lucia és Renzo sok akadállyal  gátolt szerelmét és így örökéletűvé tette a vizek és hegyek vidékét.

A Como-tó az ottocento utazóinak köszönheti népszerűségét, akiket elragadott az a csodálatos mediterrán háttér, mely az első modern, természetesen gazdag turistákat fogadta; világukba mi is betekinthetünk a fennmaradt elsárgult és régi fényképeknek köszönhetően, melyek gőzhajókat, fiákereket, drótkötélpályás felvonókat és az első luxushoteleket ábrázolják.

A vidék rendkívüliségét egy egyszerű földrajzi térképet szemlélve is megérthetjük, ahol egy megfordított Y jelez egy egyetlen tavat, mely háromnak látszik: északon a Colico, délkeleten a Lecco, míg délnyugaton a Como. Ez a Lario, mely ugyanúgy keletkezett, mint a többi alpesi tó, vagyis gleccser eredetű. Számos vándorkő és eróziós szikla bizonyítja a jég lassú haladását, míg az így vájt mélyedéseket víz töltötte fel és jött létre a tó.

 

 

 

 

Como-tó, légi felvétel

Ebben a varázslatos térségben a mindig változó panoráma megejtő szépsége nem hagyja közömbösen a személőt. Elég pár kilométert megtenni, és a magaslatból máris egy tóhoz érünk le, a járhatatlan völgyekből a lankás dombra, a tobozosoktól a pálmákig, az állatoázisoktól a divatos sívidékig, ahol a színek és az atmoszféra évszakonként változik.

Nem szabad elfelejteni az épületek eleganciáját és a pompás kertek csábítóerejét: a zöldbe ékezett pazar villák művészetet, történelmet és legendákat árasztanak magukból, és a meleg éghajlatra jellemző olajfák és trópusi növényzet az enyhe hőmérsékletnek köszönhetően honos itt.

Villa Carlotta, Tremezzo

Tremezzóban található például a parkjáról és ritka növényeiről az egész világon méltán híres Villa Carlotta: nyáron kaktuszok és déli páfrányok, pálmák, cédrusok, citrom- és narancsfák virágoznak.

Csodálatos látványt nyújt a virágbaborult rododendron- és azáleatenger.

Villa Carlotta

De a partvidék települései még ezernyi csodát, lélegzetelállító természeti látványt rejtenek! Mind-mind felfedezésre várva...

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr9112465237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csíki Júlia 2011.09.02. 10:28:01

Őszintén gratulálok a bejegyzéseidhez, megörültem, hogy végre igazán igényes szöveg és képanyagra bukkantam!

Etravelerina 2011.09.15. 09:58:21

Köszönöm! Igazán
süti beállítások módosítása