A Világ legkúlabb útlevél pecsétjei
2018. április 17. írta: Goviatravel

A Világ legkúlabb útlevél pecsétjei

Vannak utazók, akik listákat vezetnek azokról az országokról, amelyekben jártak. Sőt! nyomon követnek  olyan helyszíneket, mint  a legmagasabb, a legalacsonyabb, legaszályosabb... 

Mindenhol a leg-eket keresik, azokat a helyszíneket, amelyek valamiért különböznek más úticéloktól.

Ezek az utazók rendkívűl büszkék az útlevelükre, okkal, hiszen ebben gyűjtik be a különleges helyszínek pecsétjeit, amelyek a legtöbb országhoz hasonlítva nem a szabványos be-illetve kilépő pecsétek és egyáltalán nem nevezhetőek hétköznapinak. 

Akad olyan helyszín, amely már-már megközelíthetetlenségéről híres más pedig megszámlálhatatlan történelmi látnivalóval büszkélkedhet.

Íme közülük néhány:

Checkpoint Charlie, Berlin, Németország

 

A hidegháború és a megosztott Európa szimbóluma, a berlini Checkpoint Charlie volt a Kelet- és Nyugat-Berlin leghíresebb határátkelője, a leghíresebb katonai ellenőrzőpont volt a vasfüggöny berlini szakaszán.
Az ellenőrző pontot már nem használják 1990 októbere, a németországi hivatalos újraegyesítés óta.
A turisták napjainkban meglátogathatják a Haus am Checkpoint Charlie múzeumot, és számos nem hivatalos útlevél pecsét közül választhatnak, 1 € és 3 € közötti áron.


passport-stamps-checkpoint-charlie.jpg

https://hu.wikipedia.org/wiki/Checkpoint_Charlie

 

Világ vége, El fin del mundo, Ushuaia, Argentína

 

Nem hiába hívják “el fin del mundo”-nak, azaz a világ végének.
Argentína legtávolabbi részét tél elején érdemes meglátogatni, amikor a Tierra del Fuego (Tűzföld) területén leesik az első hó.
Ushuaia nem egészen a legdélebbi lakott pontja a kontinensnek (ez Puerto Williams a Tűzföld chilei oldalán), ám a legdrámaibb.
A szélcsendes város festői környezetben fekszik a Martial hegység és a Beagle csatorna néven ismert tengerszoros csillogó tengere között.
Érdemes ellátogatni a turisztikai információs központba választani egy szép pecsétet az útlevelünkbe.

passport-stamps-ushuaia.jpg

 

San Marino köztársaság

 

San Marino Európa legkisebb állama és az ötödik legkisebb a világon. 
Olaszország alig több, mint 60 km2 méretű enklávéja, melyet minden oldalról Itália ölel körül.
32.000 főnyi lakosával, a világ legrégebbi fennmaradt szuverén állama és egyben legrégebbi alkotmányos köztársasága is.
 

Az EU állampolgárainak 2,5 eurót kell fizetniük, ahhoz, hogy az útlevelküket a turisztikai információs irodában lebélyegezzék. 
Az EU-n kívűről érkező látogatók automatikusan megkapják belépéskor.

passport-stamps-san-marino.jpg


A Világ közepe, Ciudad Mitad del Mundo, Quito, Ecuador

Dél-Amerikai kontinens mondhatni a világ végétől a közepéig helyezkedik el és nagyon sok híres helyszínnel büszkélkedhet.
Ilyen például a Ciudad Mitad del Mundo (Világ közepe városa), amely 26 km-re északra fekszik Quito városától, ahol az egyenlítő áthalad Ecuadoron.
Némileg ellentmondásos, hogy pontosan hol halad át az Egyenlítő egészen pontosan.
Egyesek szerint a Néprajzi Múzeumnál, mások szerint innen 240 méterre északra található piramis emlékműnél.
Megnyugtatásul mindkét ponton lehetőség van beszerezni a pecsétet útlevelünkbe, amelynek költsége a belépési díjban szerepel.

passport-stamps-equator.jpg

 

Észak Korea

Évente csak mintegy 1500 nyugati turista látogathat el Észak-Koreába, így ez a legkevésbé látogatott ország a világon.
Ebbe a zárt és antidemokratikus országba csak az léphet be akinek előre tervezett túrája van, amelyet ráadásul két észak-koreai céggel szerveztet meg.
Az idegenvezetőket az ország idegenforgalmi minisztériuma nevezi ki, ennek procedúrája eltarthat 6-8 hétig is.
Az útlevélbe belépéskor pecsételnek.

passport-stamps-north-korea.jpg


Jegesmedvék fővárosa, The Polar Bear Capital of the World, Churchill, Kanada

 

Churchill kisvárosa Manitoba állam északi részén található a Hudson-öböl nyugati partján. Ide eljutni nagy kaland ugyanis Churchill Winnipegtől 1700 kilométerre található.
Közúton el sem lehet ide jutni, egyszerűen nem vezet ide út. Vasút van, de ezen az érintetlen tájon hetente csak kétszer jár vonat. 

Minden ősszel nagyszámú jegesmedve érkezik a szárazföld felől a partvidékre, - a világ mintegy 25 ezres jegesmedve-populációjának nagyobb része ezen a vidéken él, - innen is kapta a “Polar Bear Capital of the World” azaz a jegesmedvék világfővárosa nevet. 
Ősszel, a szezonban, turisták özölnik el a várost, akik medvelesre érkeznek. A helyi lakosok már hozzászoktak a maci-invázióhoz és békében élnek egymás mellett, a város lakói nem tartanak a közelükben tartósan lustálkodó medvéktől, akik télen mennek vissza. 

Az idelátogatók Churchill postahivatalában szerezhetik be az igazi unikumnak számító útlevél pecsétet.

passport-stamps-polar-bear.jpg


Machu Picchu, Peru

 

A legtöbb Peruba látogató turista első számú célpontja a perui Andok déli részén található 2450 méteres magasságban lévő Machu Picchu. A 15. században az uralkodó Pacsakutek Yupanki építette Machu Picchu azaz “régi hegy” néven ismert várost.

Az érdeklődők áradata 1954-ben indult meg, amikor a Paramount Pictures elkészítette "Az inkák titka" című filmet. Naponta több mint 2000 ember látogatja, pedig megközelítése nem egyszerű. 
A túristák helikopterrel vagy vonattal vagy azon az „inka úton” tudnak eljutni Machu Picchuba, mely négy napig tart.
A park belépési díja tartalmazza az útlevél pecsét díját is, amit a helyszínen lehet megkapni. Ha ezt a lehetőséget valaki kihagyja vagy nem vesz részt a túrán, még akkor is van lehetősége pótolni az Inka romok bejáratánál található kis irodában.

Machu Picchu méltán érdemelte ki az emberek csodálatát.
1981-ben a „perui történelmi szentély” címmel ruházták fel, 1983-ban az UNESCO a Világörökség Részévé nyilvánította, 2007-ben pedig egyike lett a Világ Új Hét Csodájának.

passport-stamps-machu-picchu.jpg

 

LlanfairpwllgwyngyllGogerychwyrndrobwllLlantysilio-Gogogoch, Wales, Egyesül Királyság

 

Ez a Wales-i falu 58 karakteres nevével Európa leghosszabb helységnevével büszkélkedhet.
Dobogós világ viszonylatban is, ugyanis a világon ez a második leghosszabb helységnév.
Mellesleg nevének jelentése:
A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom.

Rövidítve Llanfairpwll, de az útlevélbe a teljes nevet bélyegzik be Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

A helyszínen vásárolható vonatjegy is, amelyen szerepel a rekord hosszúságú állomásnév.

passport-stamps-wales.jpg


Antarktisz

Nem a világ legegyszerűbben megközelíthető helye a Föld legdélebbi kontinense, amely magába foglalja a Déli-sarkot.
A legtöbb turista a chilei vagy az argentin Tűzföld felől érkezik, de néhányan bevállalnak egy hatalmas utazást Új-Zélandról vagy Dél-Afrikából.
A földrészt az Antarktisz-egyezményén keresztül több mint 50 nemzet kezeli, így nincs hivatalos pecsét sem, azonban az utazásszervezők meg tudják szervezni egy-egy tudományos kutatóállomás látogatását, ahol a látogatók ajándék pecsétet kaphatnak.
Van itt egy kis postahivatal is, Port Lockroy-ban, ahol ajándék bélyegzőket is lehet vásárolni.

passport-stamps-antarctica.jpg

 

Grönland

 

A Föld legnagyobb szigete, a világ negyedik legnagyobb közigazgatási egysége terület szerint.
Földrajzilag Észak-Amerikához tartozik, politikailag Európa része, bár nem tagja az EU-nak, ugyanis dán fennhatóság alá tartozik, 50-szerese az “anyaországnak”. 
A politikai és földrajzi hovatartozás szokatlan státusza teszi többek között az útlevélbe kerülő pecsétet is egyedivé.

passport-stamps-greenland.jpg

 

Tristan da Cuna

 

Tristan da Cuna a Dél-Atlanti óceánban helyezkedik el 2.434 km-re Szent Ilona szigetétől, 2.816 km-re Dél-Afrikától és 3.360 km-re Dél Amerikától.
Messze a civilizáció őrületétől, elveszett Atlantiszként tartják számon, ahol lélegzetelállító tájak, utópisztikus társadalom és maga a végtelen béke honol.

A mintegy 270 fős lakosú Tristan da Cuna fő szigete  világ legkisebb lakott szigete.
Az apró édenkertnek nincs repülőtere, csak egy kikötő kapcsolja össze a világgal, ezért minden utazó csak hajóval tudja megközelíteni.
A legközelebbi menetrend szerinti repülőtértől,  a dél-afrikai Cape Townból, ide egy hajóút bizony 5 napot vesz igénybe.
Érkezéskor a látogató a kikötőben kapja meg a legritkábbnak számító pecsétet útlevelébe.

Akik idáig eljutnak, vagy nagyon elveszettek, vagy nagyon kitartóak és elszántak, hogy útlevelükbe a legritkább pecséteket is megszerezhessék.

Érdemes a híres Tristan da Cunha-i bélyegekből is beszerezni néhányat, melyeket világszerte nagy becsben tartanak a gyűjtők.

passport-stamps-tristan-1.jpg

 

Végül, ha már annyi szó esett útlevél pecsétekről, ne feledkezzünk meg az útlevélről sem. Főleg így a nagy nyaralások szezonjának elején. Ha elolvastad ezt a cikket és megosztottad ismerőseiddel, ne feledd el ellenőrízni útleveled érvényességét!

Nem árt tudni, hogy EU-n kívűli utazáshoz bizony elengedhetetlen. Ráadásul a hazautazás dátumától számított hat hónapig még érvényesnek kell lennie. Ha például nyaralni tervezel a török riviérán és az útleveled mondjuk csak augusztus, esetleg októberig érvényes, nem árt időpontot kérned a lakóhelyed okmányirodájában. Ne halogasd, mert az első charterek indulását követően megugrik az útlevelet igénylők száma is.

Még egy friss/új infó, ami számomra eddig nem volt ismert és köszönöm, hogy felhívták rá a figylemet:

EU-n kívül ha Grúziába utaztok, elég a kártyás személyi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr9913841164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.04.17. 22:57:17

Cyprus/Nicosia Görög/Török határátkelő amit az ENSZ üzemeltet, pecsételnek rendesen. Szép, ritka lenyomat!

ComLo 2018.04.18. 09:53:37

nagyon érdekesnek indult a post, de aztán kis csalódás lett. A bélyegzők nagyrésze, nem rendes hátátkelős pecsét, hanem direkt ilyen "lutra albumos gyüjtőgető". Amivel nem is lenne nagy baj, de ha tényleg sokat utazik az ember, akkor az egyébként is szükös helyet az útlevelében nem fogja ilyenekre pazarolni, mert sima határátlépő pecsétekkel, és beragasztott vizumokkal is be tud tellni idő előtt, akár a sima 5 éves is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.04.18. 09:53:45

San Marino - Olasz határon semmilyen ellenőrzés nem volt, nem kaptunk bélyeget. 1990-es években jártam ott.

Viszont az egyik utolsó "piros" útlevél az enyim volt, sokat jártam Európában, kb 260 pecsétet gyűjtöttem össze benne.

meggyes alfonz 2018.04.18. 09:53:50

Nekem falbontás előtti napról van Checkpoint Charlie-s pecsétem.

Csiriba66 2018.04.18. 09:53:54

A Costa Ricához tartozó Kókusz sziget (Cocos Island) pecsétje szintén ritka és szép!

gmarc 2018.04.18. 09:53:57

Nekem van koszovói pecsétem. :)

2018.04.18. 09:54:13

Ha- ahogy írod (és én is így tudom) - Grönland dán fennhatóság alá esik, akkor miért nem tagja az EU-nak? Ezt nem értem.

M. Péter 2018.04.18. 10:59:49

@abcdefghijklmm: Mert kilépett. A szintén Dániához tartozó Feröer szigetek be se léptek.

Dester 2018.04.18. 11:00:14

A Seychelle-szigeteknek is állati jó a pecsétje, a nemzeti Coco de mer magot ábrázolja, ami a Földön a legnagyobb mag, 25 kilós is lehet. Jól mutat útlevélben ;)

16rg79206p914dhzdf2tvfcm-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/04/Seychelles_entry.jpg

mojoking77 2018.04.18. 11:04:12

Iranba kapam kimondottan igenyes es szep vizumot, az L1-es USA vizum is jol nezett ki, de kedvencem Hegyi Karabah vizuma, ami egy darab papiron talalhato, es Jerevanban adjak ki. Nem pecsetelik be mert akkor az eletben be nem engednek Azerbajdzsanba :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.04.18. 14:36:50

Áh, ugyan, pecsétek! Nekem még a Szovjetunió utolsó évében a szovjet határőr tiszt (volt rajta vagy 40 csillag ;) ) egy ellenőrzésen a magyar határnál hazafelé a vonatban, miután kiderült, hogy a mellette álló kiskatonánál nincs rendes határőr-pecsét, egyszerűen BELERAJZOLTA a pecsét ábráját az adatokkal együtt az útlevelünkbe. Sajnos, nincs már meg ez az útlevél, mert ezt még le kellett adni cserekor.

Burgermeister 2018.04.18. 14:37:21

@mojoking77: erre kivancsi lennek hogy milyen, fotot belinkelnel?

Goviatravel 2018.04.18. 14:38:39

@mojoking77: belinkelhetnéd nekünk! :)

Goviatravel 2018.04.18. 14:40:11

@Fotósképző: kár érte ... Anno én is megküzdöttem a régi útlevelem leadása miatt, túl sok szépség volt benne. Végül kiegyeztünk, hogy minden lehető módon érvénytelenítették, csak megmaradjon néhány szép emlék

Punxsutawney Mormota 2018.04.18. 21:38:40

@mojoking77: Nekem ezért lett két útlevelem. Félő volt, hogy az arab országok vízumaival telepecsételt útlevelem nem nyeri el az izraeli határőrség tetszését, és ha ki nem is rúgnak az országból, de néhány órán át kellemetlen kérdésekre kell válaszolnom. Sokakkal megesett már. Szóval, az izraeli követség javaslatára csináltattam egy második útlevelet.

MP 2018.04.18. 21:39:17

Az útlevelemben amit 1989 december 22-én állítottak ki egy 1989 december 22-i román pecsét van. Mondhat bárki bármit annál büszkébb egyikre sem vagyok. Nem sokan indultunk meg.

Punxsutawney Mormota 2018.04.18. 21:39:28

@Dester: Nekem van egy pár az útlevelemben. Pontosan mutatja, hogy mekkora segg vagyok :D

Goviatravel 2018.04.18. 21:45:28

@MP: igazi unikum! Jöhet a link ide :)

mojoking77 2018.04.19. 14:03:05

@Punxsutawney Mormota: Nekem is ketto van mindig, nagyjabol 15 eve, a mostani masodikban az irani vizum van egyedul (hulyen mutatott volna az amerikai L1 masik oldalan...). Bar nekunk inkabb az volt a elsodleges celja, hogy mehessen a vizumugyintezes akkor is, amikor mi kulfoldon voltunk a masikkal :)
Kollegamat mondjuk 2.5 oran keresztul vegzaltak a Tel Avivi repteren, mar haza fele (ami ido alatt a teli gep varakozott szepen a kapunal), egy jemeni vizum miatt....

mojoking77 2018.04.19. 14:03:16

@Goviatravel: Mivel a hataron elvettek, ezert a sajatot nem tudom belinkelni, de igy nezett ki :)
2polhanapoti.files.wordpress.com/2015/09/img_8004.jpg

zsoci 2018.04.19. 22:09:38

Iraki vízum?
Koszovói háborus vizum? (ez sajnos csak fotón van meg, mert elvették kifele jövet)

2004.május 1. osztrák pecsét?
süti beállítások módosítása