Az idő lehelete a történelem partjain -  Lago Trasimeno
2011. július 19. írta: Goviatravel

Az idő lehelete a történelem partjain - Lago Trasimeno

Közép-Olaszország tavai Toscana, Umbria és Lazio között hihetetlen történéseknek adtak otthont: az ókor nagy történelmének, a rejtélyes etruszkoknak és a világhódító rómaiaknak. A középkori uralkodók és a reneszánsz nagy családjai is itt éltek és hagytak magukról történelmi emlékeket az olasz félsziget szívében.

Valaki már megszámolta, hogy a természetben a zöldnek hány árnyalata létezik? És a pirosnak, a barnának, a narancssárgának? Az umbriai Trasimeno  vidéke a színek hazája: ott bármelyik  megtalálható a virágpártákban, a dombok lankáin, a megművelt mezőkön, az erdőkben és a tó csendes vízén.

A felhőpaletta itt a kankalin halványsárgájától a vizililiom élénksárgájáig, a sombogyó pirosától a liliom narancssárgájáig mindennel rendelkezik.

A botanika kedvelői  is igazi paradicsomra találhatnak. A madárlesők gazdag élménnyel térhetnek haza. A Transimeno-tó otthont ad majd minden, Európában honos vadkacsa fajtának. Nem nehéz kormorán családokat meglesni, ahogy vízre szállnak, míg a barna kánya rejtve várja étkét.

Más madárfaj is megfigyelhető itt, a szürke gémtől a vöcsögig és a halászmartinig (akit a helyiek csak "szép zöld"-nek hívnak).

Aki szerencsés, az kilesheti, hogy a halászsólyom miként bukik a víz alá. A tavat egy sík partvidék és lankás dombok veszik körül, ahol az erdőket napraforgó-és kukoricatáblák, szőlőhegyek és olajligetek váltják.

A vidék lakói mezőgazdasággal foglalkoznak, de említést érdemel a kézművesipar is, mert itt készülnek az Isola Maggiore híres csipkéi, a kerámia-, a réz- és kovácsoltvas tárgyak.

Ezen a környéken az élet nyugodtan telik, a természet és a modern világ teljes összhangjában, bár a régi világ elhaló hangait és ritmusait a ma valósága váltotta fel.

A tó környékét gyalog vagy lóháton is be lehet járni és felfedezni a középkor még jelen lévő nyomait.

A kastélyok és a régi városkák látogatása után a turista csendes erdőkre bukkan és a dombok tetejéről a szemet a víz és a farengeteg látványa pihenteti.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr3112465243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása