Végre! A perui hatóság meglépte és szigorít
2017. május 30. írta: Goviatravel

Végre! A perui hatóság meglépte és szigorít

A héten a  perui Kulturális Minisztérium a Nemzeti Természetvédelmi Szolgálattal (SERNANP) karöltve megalkotta az új Machu Picchu belépési szabályzatot.

Az új normák idén július 1.-étől lépnek életbe egy próbaidőszak keretén belül, és ez év október 31.-ig tart.

Ebben a szabályzatban az alábbiakat foglalták:

  • egy utas maximálisan 4 órát tartózkodhat az erőd területén. Az időtartam a belépést követően kezdődik.
  • Két idpszakban lesz a nyitvatartás: Reggeli: 6:00-tól délig, illetve az esti program keretén belül déltől 16:30-ig.
  • Az erőd 17:30-kor bezárja kapuit.
  • Minden turista kizárólag és kötelezően kísérővel (helyi idengevezetővel) léphet be első alakalommal a romváros területére. Ha másnap is meglátogatja a romvárost, úgy be kell mutatni az első nap belépőjegyét, hogy kíséret nélkül beléphessen.
  • 16 főnél nagyobb társaság (csoport) esetén egy második idegenvezetőre is szükség van.
  • Azok a turisták, akik a vezetett túra során elhagyják a szentélyt, ebédre vagy más tevékenységre, már nem térhetnek vissza.
  • A Huayna Picchu-ra érkező turistákat nem súlytja semmiféle ütemterv vagy korlátozás.
  • Az intézkedések november és december hónapoktól szigorodni fognak.
  • A szentélyen belüli tartózkodás 2018 januárjától szigorúan ellenőrizve lesz.
  • A korábbi tartózkodási idő továbbra is érvényes lesz azokra a belépőjegyekre, amelyeket május 30.-ig megvásároltak. Az új jegyekre az említett szabályok vonatkoznak.
  • A belépőjegyek ára egyforma lesz a délelőtti és délutáni időszakra egyaránt.

Tehát akik ide készülnek, ezeket vegyék mindenképpen figyelembe, amikor Aquas Calientesbe való érkezésüket tervezik.

Minden bizonnyal sokan felhördülnek, sőt olyanok is szót fognak emelni, véleményt nyílvánítani, azok főleg akik eddig nem látták a térképen se Machu Picchut. Szinte hallom a dohogást, ökölrázással megspékelve:” na már ezek a peruiak is csak úgy szabályozzák a turistákat”. 

A helyet viszont az, hogy az ilyen highlight helyszíneket elözönlik a turisták. És a nagy számok törvénye alapján is: több turista, még több szemét. Sajnos ez az elsődleges indok. (másik kedvesség az odalátogató turisták részéről, hogy elhoznak egy-egy darab kavicsot. Igen tudom, csak egy kavics… viszont itt naponta 2200 turista fordul meg) 

A homo sapiens nem más, mint egy igénytelen állat. (akinek nem inge…) Mikrokörnyezetét sem képes sok esetben tisztelni. Elég ha megnézed az utcádat: biztosan akad szomszéd, aki a felsöpört járdára vígan ledobálja az erkély virágok száraz leveleit, de láttam már lépcsőházban kiköpött rágógumit, és rengeteg cigi csikket amerre a szem ellát szerte a városban. Szemét. Bármerre néz az ember, szemét. Igen többnyire a turisták dobálják el a PET palackot is a Gellért-hegyen, nem a szomszédban lakó 80 éves nyugdíjas néni mássza meg a hegyetet direkt azért, hogy szemeteljen.

Ezeket az intézkedéseket mindenhol kénytelenek lesznek bevezetni, mert az ember aki meghódította a Világűrt és nem ismer lehetetlent a fejlődésben nem képes a környezetét tisztán tartani. De legalább nem szemetelni. Ha így folytatjuk, szomorú vége lesz: elönt bennünket  a szemét, és nem csak a Huayana Picchu csúcsa nem fog látszódni hanem beborítjuk vele az egész bolygót. Ébresztő!

Ha bővebben szeretnél olvasni az Inka Birodalom romvárosáról akkor a wikin megteheted.

Machu Picchut és természetes környezetét 1981-ben „perui történelmi szentély” címmel ruházták fel, mint különlegesen fontos kulturális értéket őrző szent területet. 1983-ban az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította. 2007-ben a Világ Új Hét Csodájának egyike lett.

A perui vezetők pedig helyesen döntöttek a szigorításokat illetően, minden bizonnyal szeretnék még (legalább) 600 évig megőrizni Peru legfontosabb látnivalóját az emberiségnek.

 

Utazási ajánlataim megtalálhatóak oldalamon: GOVIA Travel.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr4612552533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása