A digitális egészségügyi útlevél készen áll a biztonságos utazásra
2021. január 25. írta: Goviatravel

A digitális egészségügyi útlevél készen áll a biztonságos utazásra

etihad-airways-to-launch-iata-travel-pass-1000x667.jpg

2021 márciusától a fő légitársaságok megkezdik a nemzetközileg érvényes digitális egészségügyi bizonyítványok használatát, elfogadva a IATA Travel Pass-ra vagy digitális egészségügyi útlevelére vonatkozó javaslatát.

Annak érdekében, hogy gond nélkül és a fertőzés legkisebb kockázatával újrakezdhessük az utazást, a kormányoknak pontos ismeretekkel kell rendelkezniük az utasok Covid-19 egészségi állapotáról.
Ehhez azt is vállalniuk kell, hogy tájékoztatást nyújtanak az utasoknak az utazás előtt szükséges vizsgálatokról, oltásokról és egyéb intézkedésekről.
Mindeközben ügyeljen az emberek magánéletének és biztonságának megőrzésére.

Az Etihad Airways és az Emirates hivatalosan is az első két légitársaság, akik bevezetik az IATA Travel Pass-t.

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) kifejlesztett egy alkalmazást, amely tartalmazza a “híres” digitális egészségügyi útlevelet, az összes utazási információval kombinálva, hogy maximális kényelmet biztosítson minden olyan utas számára, aki az alkalmazáson keresztül tudja kezelni biztonságos utazását.
Nézzük meg konkrétan, hogyan készül az IATA digitális egészségügyi útlevél.

A már említett kettő mellett más légitársaságok is kiálltak, hogy mielőbb visszatérhessenek a repülésbe, elfogadva azt az ötletet, hogy próbálkozzanak egy hasonló megoldással, a "Common Pass" elnevezésűvel: Cathay, United, JetBlue, Lufthansa, Swiss és Virgin Atlantic azon dolgoznak, hogy ezt megvalósítsák.

IATA Travel Pass az utazáshoz való visszatéréshez

IATA Travel Pass globális megoldásként született meg, és meghatározza azt a szabványt, amely tartalmazza a Covid-19 járvány idején az utasok utazási követelményeire vonatkozó összes nemzeti előírást.

Ez egy nyílt forráskódú rendszer, amely négy modulra oszlik:

  • Napló, amely minden információt tartalmaz az utazási, tesztelési és oltási követelményekről.

  • Egy második nyilvántartás, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy tesztelő központokat és laboratóriumokat találjanak az indulási vagy érkezési hely közelében. Csak azok a központok tartoznak ide, amelyek megfelelnek a célállomáson megkövetelt tesztelési és oltási követelményeknek.

  • A laboratóriumok számára kialakított modul, amely lehetővé teszi számukra, hogy az adatvédelmi irányelvek betartásával és a biztonság teljes bizonyosságával információkat küldhessenek a vizsgálatokkal kapcsolatban. Az oltási igazolást is elküldhetik.

  • Érintés nélküli utazási alkalmazás, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy digitális egészségügyi útlevelet készítsenek. A teszt vagy az oltás eredményét is tárolja. Az alkalmazáson belül az utazási információkat teljes kényelemben is kezelhetik.

passport.jpg

Szem előtt tartva, hogy a fő előny az emberek teljes biztonságban történő utazásának visszaszerzése. Az IATA által sikeresen végrehajtani kívánt kihívások között szerepel az, hogy garantálni kell a kormányoknak a szisztematikus Covid-19 indulás előtti tesztek biztonságát, hogy ezek működhetnek és felválthatják a karantén gyakorlatát.

A digitális egészségügyi útlevél kísérlete

A IATA Travel Pass-t márciustól elsőként az Emirates és az Etihad Airways légitársaságok fogják tesztelni.

Első fázisban az Emirates légitársaság végzi a tesztelést, ily módon az összes utasa megoszthatja tesztje eredményét a légitársasággal az alkalmazáson keresztül, még mielőtt a repülőtérre érne.

Amennyiben ez az első szakasz sikeres lesz, a digitális egészségügyi útlevelet az Etihad Airways-re is kiterjesztik, amelybe az indulás, a reptérre érkezés előtt kell bekerüljön az elvégzett koronavírus molekuláris tesztjeinek érvényes eredménye.

4 kérdés az IATA Travel Pass-al kapcsolatban

  • Hogyan segíti az IATA Travel Pass a nemzetközi utazások újranyitását? A IATA által bevezetett digitális egészségügyi útlevél bizalmat ad a kormányoknak a határok újbóli megnyitására megelőző karanténok használata nélkül. A határok újbóli megnyitásához a kormányoknak biztosnak kell lenniük abban, hogy a karantén kockázata mérséklődik, és a IATA Travel Pass alkalmazásának célja, hogy segítsen ennek a bizalomnak a kiépítésében.
  • Hogyan működik a családok és az okostelefon nélküli személyek számára? Ebben az esetben várhatóan papír alternatívákat kell bemutatni azok számára, akiknek nincs okostelefonjuk. A családok számára még fejlesztés alatt áll.

  • Hogyan garantálja a IATA Travel Pass a személyes adatok integritását? Az utazók mindig ellenőrzik az adataikat, a magánszférájuk védve van, mert az alkalmazás csak azokat az adatokat kapcsolja össze, amelyeket ellenőrizni kell.

  • Megköveteli-e a IATA az utasoktól a Covid oltást? Valójában nem. Maga a IATA nem. Az adott országok kormányai szabják meg a szabályokat, a  IATA egyszerűen csak betartja azokat.

Készen álltok arra, hogy teljes biztonságban útnak induljatok? Reméljük hamarosan vége a rémálomnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr9616402312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása