A világ legszebb városai építészet kedvelőknek
2017. június 14. írta: Goviatravel

A világ legszebb városai építészet kedvelőknek

Egy várost lehet kedvelni sokféle szempontból: jókat lehet enni például, vagy remek vásárlási lehetőségek kínálkoznak. De talán semmi sem határozhat meg jobban egy helyszínt, mint az építészete. 

Ha átgondolt a városrendezése, jól idomul a kulturális rendezvényekhez, vizuális arculata van egy városnak, el tudsz benne merülni és időutazni úgy, hogy tudod különleges helyeket jársz be. 

Kell még valami egy építészeti sétához Brazíliavárostól akár Budapestig?

1_katalin_palota_szt_petervar.jpg

Szentpétervár, Oroszország: rokokó

A rokokó mozgalom Franciaországban a XVIII. században jott létre, egyfajta ellenállásként a szigorú, szimmetrikus barokk stílus ellen.
Míg mindkét stílus ismert gazdag díszitett megjelenése miatt, a rokokónak rengeteg eleme van, ami  a barokkal ellentétben könnyedebb, játékosabb, színesebb. 
A stílus Európa-szerte hódítani kezdett az arisztokrácia körében. Hamar elnyerte a szentpétervári  női uralkodókat is.  
Messze a leghíresebb rokokó jegyeiben épült palota az orosz Katalin-palota (I. Katalin megbízásából épült, majd lánya, Erzsébet cárnő által bővített) a szentpétervári Puskinhoz tartozó településen, mely az orosz cárok nyári rezidenciájaként szolgált.

 

 

2_braziliavaros_futurizmus.jpgBrazíliaváros, Brazília: futurizmus

Amikor Juscelino Kubitschek 1956-ban Brazília elnökévé vált, elhatározta, hogy egy új fővárost épít az ország kopár közepén, így született Brazíliaváros.
Az új elnök Oscar Niemeyer fiatal építészt bízta meg a város építtetésének vezetésével. Egy hónapon belül Niemeyer lakó-, kereskedelmi és kormányzati épületeket tervezett az új város számára. Legfőbb munkája Brazília Nemzeti Kongresszusa, Brazíliaváros Katedrálisa, az elnök lakóhelye, a Köztársasági Ügyészség épülete (képen).
A dinamikus vonalak által meghatározott épületek, a beton és üveganyagok, valamint a futurizmusra jellemző éles kontrasztok (a modernizmus egyik ágaként) határozzák meg a brazil főváros esztétikai értékét. Brazíliaváros 1987 óta az UNESCO VIlágörökségeinek listáján is szerepel.

 

 

3_ath.png

3_athen_phartenon.jpg

Athén, Görögország: klasszikus görög építészet

Az athéni építészet és a világhírű romok látogatása olyan, mintha visszalépnénk az ókori Görögországba, ahol a kőfaragás ie. 400-as évekig nyúlik vissza, a templomokat évszázados oszlopok tartják, istenségek csarnokait alkotva.
Az építészet eme stílusának legikonikusabb példája a Parthenón, Pallasz Athéné temploma az athéni Akropolisz csúcsán.

 

 

4_roma.png

Róma, Olaszország: barokk

A lómaiak messzemenően híres újítók voltak, ezért nem meglepő, hogy Róma városa  példát mutatott és minden építészeti stílust alkalmazott már az ókori klasszikus óta (román, gótikus, reneszánsz).
Napjainkban a város a 17. századi barokk építészet egyik legnagyobb központja, melyet fényűző olykor már túldíszitettség, kidolgozottság jellemez.
Ha Rómában jársz, látogass el a Szent Péter térre, vagy a Trevi-kúthoz, hogy személyesen is megtapasztalhasd a drámai stílust.

 

 

5_hanoi.jpg

Hanoi, Vietnám: francia gyarmati

Ahogy a név is sugallja, a francia gyarmati (koloniál) az építészet olyan stílusa, amelyet a franciák a kolonizáció során használtak. A stílus különösen fontos Délkelet-Ázsiában, amint azt a Hanoi korai 20. századi épületei is példázzák.
Figyelemre méltó példák közé tartozik az 1906-os elnöki kastély és Hanoi operaháza (a képen, 1911-ben készült el), a város ezen része túlélt mindent és hasonlít is Párizs egyes városrészeire.

 

 

6_miami.jpg

Miami, Florida: Art Deco

Talán a legikonikusabb ezen a listán, a világ legnagyobb Art Deco- negyedét magának tudó Miami Beach. Ez a huszonhárom utcából és 960 épületből álló blokk a város legizgalmasabb része, amit hívnak még Old Miami Beach-nek is. Egyszerre mutatja meg a város egy fontos korszakának építészetét.
Az 1920-as és 1930-as években épült ultramodern épületek olyanok ma is, mintha újak lennének. Napjainkban színesebb a környék mint bármikor, a város luxus turisztikai célpontá történő átalakítása érdekében az építészek szimmetrikus és geometrikus mintákhoz, virág- és állatmotívumokhoz és pasztell színekhez nyúltak, amelyek a mai város szinonimájává váltak.
Különösebb építészet iránti vonzalom nem szükséges ahhoz, hogy itt jól érezd magad. Minden épület egy műalkotás.

 

 

7_tlv.png

tlv.png

Tel Aviv, Izrael: Bauhaus

Az UNESCO Világörökség részét képező Tel Aviv "Fehér Város"  4 000 ún. “nemzetközi stílusú épületet” tartalmaz, amelyek közül sokat az 1930-as és 1940-es években építettek.
Az Európából menekülő zsidó bevándorlók beáramlása érdekében a német Bauhaus által kiképzett építészek építették a modern stílusú megfizethető házakat funkcionális építési technikát alkalmazva, Sir Patrick Geddes tervei alapján. Az épületeket természetesen a mediterrán éghajlatnak megfelelően alakították, ezért festették a gyönyörűen ívelt falakat például fehérre.

 

 

8_bcn.jpg

Barcelona, Spanyolország: katalán modernizmus

Figyelembe véve a modern gótikus és keleti technikákat, a 19. század eleji katalán építész Antoni Gaudi szeretett volna szerves, városi tereket teremteni a városban.
Egy barcelonai séta során találkozhatsz a firenzei kerámia és festett üveg mozaikjaival, valamint  a hullámzó kőfaragásokkal is, ide értve a Güell Parkot és befejezetlen mesterművét a La Sagrada Familia (Szent Család) templomot. (képen)

 

 

oxford.jpg

Oxford, Anglia: gótika újjáéledése

Mattew Arnold költő Oxfordot “az álmodozó tornyok városának" nevezte.
Nem hiába.
Oxford összképét az újjáéledő gótika tornyai határozzák meg. A gótika korában épültek egyetemek és a diákok elszállásolására szolgáló kollégiumok is.

 

 

marrakech.jpg

Marrákes, Marokkó: mór építészet

A rijadák, belső udvarok és a kertek, valamint a nyitott tetők Marokkóra jellemzőek, és az iszlám tervezés szempontjából elengedhetetlenek, mivel a magánéletre fektetik a hangsúlyt. Az utcai ablakok hiánya és a vastag falak használata a meghittség, bensőség érzését szolgálják. A marrákesi rijadák, a város mecsetjeivel, minaretjeivel és mozaikjaival váltakozva- kivételes helyszínt nyújt a 12. és 17. század mór építészetének megtekintéséhez. 

 

 

Dubai, Egyesült Arab Emírségek: kortárs

Néhány rövid évtized alatt Dubai tájképe teljesen átalakult.
A legek városában taláhatjuk  a világ legmagasabb épületét (Burj Khalifa), a hétcsillagos szállodát (Burj Al Arab).
Egyedülálló, ember alkotta szigeteivel: a Pálma után a hét kontinenst ábrázoló szigetcsoport, mind olyan fejlesztések melyek kortárs építészek mint Zaha Hadid vagy Rem Koolhaas őrületes fantáziájáról tanúskodnak.

 

 

ditmas_park.jpg

 Ditmas Park, Brooklyn, New York: viktoriánus

Több száz 1900-as évekbeli viktoriánus házat csodálhatsz meg a Ditmas Park környékén, Brooklyn közepén.

A gyönyörű környék viktoriánus palotái egy régi korszak bájait elevenítik fel.

 

 

 ist_hagia_szophia.jpg

Isztambul, Törökország: bizánci, oszmán

A kultúra és az építészet történelmi kereszteződésének, etnikumi sokszínűségnek legkiemelkedőbb példája Isztambul, ahol rengeteg palotát, mecsetet, zsinagógát és templomot csodálhatsz meg. A város az ókori görög, római, bizánci épületek színhelye.
Itt találod a bizánci építészet gyöngyszemét is a Hagia Szophia mecsetet. 
A mecset bizánci kupolája, színes mozaikjai, az oszmán minarettjei, iszlám kalligrafái az akkor ismert összes építszeti elem tökéletes egysége.

 

 firenze.jpgFirenze, Olaszország: reneszánsz

Nehéz elmenni a reneszánsz lenyűgöző szépsége mellett Firenzében, a 14. században született mozgalom szülőhelyén. A korszak díszített, ám szimmetrikus és geometrikus struktúrákra - oszlopok és kupolák- helyezett hangsúly a középkori időszak szabálytalan és szigorú vonalairól keletkezett.
A legkiemelkedőbb a firenzei dóm, Catedrale di Santa Maria del Fiore (azaz Liliomos Szűz Mária- székesegyház).

 

és ami nélkül ez a lista nem lehetne teljes: 

gellert.jpg

Budapest, Magyarország: szecesszió, Art Nouveau

A szecesszió a 19. század végén és a 20. század elején alakult ki Budapesten, és a város még ma is az építészeti stílus egyik legjobb helyszíne.
Kiemelhetjük a sok szépség közül a Gresham-palotát, a Gellért Szállót és gyógyfürdőt (a képen), az Iparművészeti Múzeumot és a Budapesti Állat- és Növénykertet .

Utazási ajánlataim megtalálhatóak oldalamon: GOVIA Travel.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr4312591649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása