Havanna-egy város az időn túl
2011. október 07. írta: Goviatravel

Havanna-egy város az időn túl

 

Szívem csücske a nagy szerelemben Havanna, Kuba fővárosa. Semmihez nem hasonlítható, bár minden nagyvárossal rokonságot mutat: New York utcahálózatának szerkezetét tükrözi, miközben az európai építészet nagy korszakait és stílusjegyeit is magán hordozza, de a spanyol és francia telepesek kolonialista modorától az art deco irányzatig vagy az amerikai stream line-tól egészen a szocialista lakótelepek mogorva egyszerűségéig sokféle hatás érezhető rajta.

Havannában az '50-es években nagyjából megállt az idő, azóta alig mozdul valami. Például a Malecón nevű tengerparti sétányon található a régen maffiózók gyűjtőhelyeként ismert, hajdanában fényűző kaszinóktól hangos Riviéra szálló, ahol mozdulatlan a múlt. A lámpabúrák és a kárpitok, a bútorok és a liftajtók érintetlenül állnak, csak az idő rágta meg a letűnt korok pompáját.

Olyan hírességek fordultak meg itt, mint Edith Piaf vagy Fidel jó barátja, Gabriel Garcia Marquez.  Belépve könnyen felidézhető a forradalom előtti Havanna, amely a fényűzés és a kulturális élet pezsgő központja volt.

Havanna-egy város az időn túl.

Számomra a legizgatóbb élmény Havannában az időutazás hamisíthatatlansága. A fényűzés a mai napig jelen van, ha egy kicsit megkopva is. Még most is vannak revüműsorok és bárok, meg rum és szivar.

Kicsit szkeptikusan ültem be a Hotel Nacionalban működő Parisien klubba, hogy megtekintsek egy revüelőadást, de 2 óra múlva úgy álltam fel, hogy egy percig sem untam magam és egy hamis hangot nem hallottam de még egy aprócska bakit sem láttam. De az összes kis zenekar, még az is ami a legutolsó lebujban lép fel, olyan minőséget nyújt, amiért itthon ezrével tolonganának.

Az első sokkhatásból felocsúdva, nekiláthatunk a városnak. Kihagyhatatlan helyszínek, mint például a Malecón, a tengerparton több mint 5 km hosszan húzódó híres sétány. Az emberek üldögélnek a támfalon, horgásznak, beszélgetnek. Jobb dolguk általában úgy sincs. A Malecónon áll számos híres szálloda: a Riviera, a Nacional, a spanyol nagykövetség és a régi elnöki palota, amelyben most a forradalom múzeuma helyezkedik el.

Ha már arra járunk, érdemes is megtekinteni ezt a múzeumot. Tanulságos túra: a történelemhamisítás magasiskolája.

A múzeum boltjában sok szép emléktárgyat lehet kapni, amik külföldre is elviszik a forradalom ígéreteit.

A legjobb utazási ajánlatok egy helyen: GOVIA Travel.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr412465253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása