Romeo y Julietta: szappanopera a szivargyárban
2011. október 13. írta: Goviatravel

Romeo y Julietta: szappanopera a szivargyárban

 

Havannában járva kötelező valamely szivargyár látogatása is. Javaslom a híres Partagast, mivel a város közepén van és Kuba leghíresebb szivarjait is itt készítik.

Figyelem! A szivargyárak általában december közepétől január közepéig zárva tartanak.

[caption id="attachment_168" align="aligncenter" width="448" caption="Partagas szivargyár"][/caption]

Egy fiatal fiú vezet minket végig a gyáron, akivel könnyen megtaláltuk a hangot amikor kiderült, hogy magyarok vagyunk.  Aladár! Aladár! felkiáltással támadt nekünk rögtön, amit nem tudtunk mire vélni. Élénken gesztikulálva és kitörő örömmel mondta: Tudod a rajzfilm! Ekkor kezdett derengeni, hogy valószínűsíthetően a Mézga családra gondol és annak kalandjaira. Ezt is sikerült egészen Kubáig exportálnunk.

A gyárban főleg nők dolgoznak és üvöltve szól valami rádiós szappanopera az ósdi hangszórókból. Régebben folyamatosan felolvasásokat tartottak, de ma már csak naponta kétszer, egy-egy órában van ilyen.

Kedvelték a klasszikusokat, ezért is lett irodalmi neve sok szivarnak, úgy  mint Romeo y Julietta vagy  a Montecristo. 

Félve és halkan rákérdeztem: mennyit keresnek az ott dolgozók. Vezetőnk közölte velem, hogy neki sem hajlandóak megmondani, ami azt jelenti: keveset.

Mindenkinek napi penzumot kell teljesítenie, azonban ha ez megvan, nem mehet haza, mert a 8 óra munka, az 8 óra munka. Mit csinál ilyenkor az ember? A válasz meglepően őszinte volt: "mi úgy teszünk mintha dolgoznánk, ők meg úgy tesznek, mintha megfizetnének bennünket."

Ha már a Partagas dohánygyárnál járunk, érdemes megnézni - még ha csak kívülről is- a Capitolium épületét. Ez régen a törvényhozás helye volt, ma a kubai Tudományos Akadémiának ad otthont.

Nincs is szükség nagy parlamentre, mivel az évente csak kétszer ülésezik.

A Capitoliumban található a köztársaság szobra, amely egy 17 méter magas, aranyfüstlemezekkel bevont hölgy. Egyébként a washingtoni Capitolium épületéről mintázták és a hasonlóság letagadhatatlan.

A legjobb utazási ajánlatok egy helyen: GOVIA Travel.

A bejegyzés trackback címe:

https://govia.blog.hu/api/trackback/id/tr712465255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása